Sute de mii de locuri de muncă în IT-ul românesc în 2021

Într-un studiu de curând dat publicității de către platforma hipo.ro, intitulat: Raportul pieței forței de muncă în 2021, se arată că în topul domeniilor care vor face cele mai multe angajări în perioada imediat următoare, conduce detașat industria IT & Software. De altfel, această industrie s-a clasat pe primele două poziții din acest top cel puțin de trei ani încoace, luptând pentru supremație alături de domeniul vânzărilor, care este permanent la mare căutare (și e firesc să fie așa).

Conform unor date interne ale Microsoft România, amintite de către Lucian Ungureanu (Cloud Business Group Lead) în cadrul emisiunii “Digital Job”, realizate de către Școala informală de IT la finele lunii ianuarie 2021, țara noastră dispune, în momentul de față, de un efectiv de peste 200.000 de specialiști în IT. Suntem, practic, a doua țară din Europa, ca număr de specialiști, după Polonia. Cu toate acestea, studiul Microsoft mai arată că, sub efectul digitalizării, până în anul 2025 se pot crea cca. 645.000 de locuri noi de muncă în industria IT (sau în alte industrii dar, cu precădere, în departamentele tehnice).

Atractivitatea industriei IT va rămâne așadar pe un trend crescător și în perioada care urmează, salariile practicate în menționata industrie contribuind la această realitate. Potrivit raportului pieței forței de muncă deja amintit (hipo.ro), industria IT se află pe primul loc și în topul care privește salariile practicate la nivelul diverselor industrii din economia românească, cu un câștig salarial mediu nominal de 7750 lei / lună.

85% dintre angajatori vor să recruteze juniori

Cu raportare la cercetările constante pe care le facem asupra evoluțiilor profesionale pe care absolvenții Școlii informale de IT (peste 5.000 la număr) le au în cadrul industriei IT & Software din România dar și ținând cont de contextul economic general, puternic influențat de efectele nefaste ale pandemiei cu COVID-19, ne așteptăm ca în anul în curs salariile din industrie să rămână constante.

Chiar dacă pe palierul salarizării nu vor apărea schimbări majore, pe fondul unor subtile influențe aduse de contextul pandemic, perioada imediat următoare va face ca industria IT să experimenteze schimbări interesante în ceea ce privește alte aspecte importante ale procesului de recrutare, selecție și gestiune a resurselor umane calificate. Dintre acestea, menționăm: apetența crescută a angajatorilor față de înrolarea în echipele lor a unor specialiști juniori (peste 85% dintre angajatorii sondați de către reprezentanții platformei hipo.ro fiind dispuși să angajeze juniori cu experiență de până în 3 ani); renunțarea la obligativitatea diplomelor care să certifice o anumită calificare, accentul urmând a se pune pe abilitățile tehnice specifice și necesare pentru un anumit job (peste 66% dintre angajatorii interpelați în studiul amintit concentrându-se pe astfel de criterii de angajare).

În ceea ce privește joburile cu mare căutare în perioada imediat următoare, la nivelul industriei IT & Software, cele mai multe roluri vor fi de software developer, iar în zona de “IT related services”, se va vorbi tot mai des despre joburi de sales representatives, manageri de proiect în IT, customer service specialists, digital marketing specialists, data analysts, IT admins sau graphic designeri.

Șansa industriei de IT: persoanele recalificate profesional

Referitor la același subiect (al meseriilor viitorului), Lucian Ungureanu (Cloud Business Group Lead – Microsoft România) mai amintea, în cadrul emisiunii “Digital Job”, că cca. 400.000 dintre cele 650.000 de joburi emergente în industria IT & Software din România, în următorii 4 ani, vor fi de software developeri. Pe acel palier va avea loc cea mai mare creștere, după care vor urma meserii din zona de date și inteligență artificială.

Singura șansă ca industria IT & Software din România să poată recruta în timp util întreaga resursă umană calificată de care are nevoie este dată de apelul la educație, deopotrivă clasică și non-formală. Fără incursiuni concrete în segmentul persoanelor reorientate profesional către industria IT & Software, recruiterii industriei nu vor reuși să își atingă țintele de angajări pentru perioada care urmează. Himera potrivit căreia numărul de specialiști români în IT, seniori, este îndestulător pentru toate companiile aflate în căutare de personal calificat se va risipi curând. Miza de a pierde proiecte importante, căutând (fără succes) exclusiv persoane cu vastă experiență, într-o piață a forței de muncă ce și-a demonstrat deja limitele, va crea o presiune care îi va îndrepta (firesc) pe recruiteri către persoane recalificate profesional, mature și dornice să facă povești de succes într-o industrie înfloritoare.

Wall-Street

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.