Târnava Mică la cota de atenție dar fară pericole

Ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă cotele râului Târnava Mică au crescut considerabil urmând să atingă cotele de atenție până luni dimineața, anunță Administrația Bazinală de Apă.

Debitele râurilor au fost în general în creștere ca urmare a  precipitaţiilor căzute. Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri semnificative de niveluri și debite cu depășirea cotelor de apărare s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte în special în nordul județului Mureș.

In ultimele 24 de ore, s-au semnalat depasiri ale marimilor caracteristice de avertizare pe cursurile de apa, inclusiv la Târnăveni. Conform prognozei administrației bazinale de apă Mureș râul Târnava Mică se va situa peste cota de atenție în zona Târnăveni și Blaj.

La Târnăveni nu pot fi probleme din cazul râului Târnava Mică, deoarece îndiguirea orașului Târnăveni este solidă iar acumularea BEZID împreună cu acumularea nepermanentă Bălăușeri apără contra inundațiilor orașul. În vederea combaterii inundațiilor și pentru reținerea viiturilor, barajul poate stoca 16 mil.m3 de apă între N.N.R. și nivelul maxim la asigurarea de 0,1%. Suprafața bazinului de recepție controlat de baraj este de 148 km2 (din totalul de 157 km2, barajul fiind amplasat la cca. 1,5 km de confluența pârâului Cușmed cu Tîrnava Mică. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.