Târnăveni 2020… încotro?

După 30 de ani de la Revoluția din 1989 Târnăveniul se zbate pentru a-și afla drumul de urmat în viitor. Nu ne referim aici la platforme politice care vor fi frumos ambalate în acest an la alegerile locale, ci în general la așteptările localnicilor cu privire orașul în care locuiesc.

Majoritatea populației din orașele mici dar și din reședințe de județ din țară este nemulțumită de localitatea în care trăiesc. De la lipsa ofertei de locuri de muncă pe placul fiecăruia, până la prea puțin sau prea mult împodobitele târguri locale de Crăciun. Târnăveniul se încadrează perfect în această nemulțumire generală cu privire la drumuri, rețele de apă, locuri de muncă bine plătite și în general la perspective de viitor.

Dar nici în Occident nu se poate face carieră într-o localitate mică de provincie. Avantajul orașelor mici, oriunde în lume, este dat de traiul mai liniștit pe care îl oferă în comparație cu marile aglomerări urbane. Dar dacă e să comparăm, orașele din România mai au mult de recuperat față de cele din Occident, iar Târnăveniul și mai mult.

Târnăveniul a rezistat de sute de ani ca un târg pentru localitățile de pe valea Târnavei Mici, unde sătenii se adunau să vândă și să cumpere produsele agricole. Ulterior dezvoltarea industrială a ridicat și a coborât orașul în funcție de fabricile care au funcționat sau nu. Însă la fel se întâmplă peste tot în lume când se închide o fabrică într-o comunitate mică. Dar iată că târgul a rămas la Târnăveni, miercurea fiind și acum cea mai aglomerată zi a săptămânii, iar din păcate acesta nu e exploatat încă suficient.

Pentru cei își doresc să revină acasă, atunci când s-au săturat de viața departe de țară și le este dor de locul natal, soluția nu e nicidecum așteptarea unui loc de muncă bine plătit acasă, ci micile afaceri de familie. Acestea sunt baza economiilor dezvoltate și acestea reprezintă cele mai sigure opțiuni pentru cei care vor să muncească cinstit și să aibă un venit sigur pe termen lung.

O rețeta pe termen lung al succesului pentru clasa de mijloc o reprezintă economiile investite într-o afacere de familie unde micul patron își folosește priceperea și munca personală dar și a membrilor familiei pentru a-și asigura un trai mai mult decât decent. Până acum foarte mulți localnici, în ultimii 30 de ani, au dovedit-o că se poate. În caz contrar, aceste șanse vor fi preluate de oameni mai săraci decât noi ai planetei, din China, Vietnam sau alte nații mai puțin norocoase.

Iar acești oameni care își vor asuma riscuri vor da direcția de dezvoltare a localității pentru următorii 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.