TÂRNĂVENI – locul unde Eminescu şi-a exprimat pentru prima dată public dobândirea conştiinţei de poet!

„La Dicio-Sânmărtin, stând împreună cu seminariştii la masă, le-a declarat, în sfârşit, fără afectare: „Domnilor, eu sunt poet şi vreau să-mi adun material””, menţionează criticul literar George Călinescu, în volumul „Viaţa lui Mihai Eminescu”, apărut în 1932, despre spusele poetului, la întrebările puse sau nepuse ale seminariştilor blăjeni, Ion Cotta şi Teodor Cojocariu. Aceştia îl cunoscuse pe tânărul poet la hanul „La Calul Alb” din Mureş-Oşorhei (Tg.-Mureş, de astăzi), cu o zi, două, înainte. Aflând că tânărul Mihail Eminescu avea „dorul fierbinte de a putea vedea Blajul, de unde a răsărit soarele românismului”, îl potftise cu ei în trăsură, căci mergeau şi ei la şcolile din vestitul târg ardelean. 
Scena redată reproduce o discuţie (reală sau închipuită) între tânărul poet de 16 ani, „haimanaua sănătoasă” cum îl complimenta, cu drag alint, George Călinescu, şi cei doi seminarişti, la Dicio-Sânmărtin, pe atunci, Târnăveniul de astăzi, întâmplată la începutul verii anului 1866. Reputatul filolog blăjan, Ion Buzaşi, cercetător destoinic al vieţii lui Mihai Eminescu, expert pe secţiunea Blaj al traseului ardelean al acestuia, în discuţia purtată cu domnia sa, fixa data de 3 iunie 1866, ca dată a ajungerii lui Eminescu la Târnăveni, aşa cum este fixată de eminescologi data de 1 iunie 1866, ca zi de sosire a lui Eminescu la Tg. Mureş.
Popasul lor s-a efectuat în hanul lui Mănase, loc aflat pe ulița principală a localităţii, astăzi centrul municipiului. În zidurile groase ale actualei Crame (fostă Jidvei) se poate întrevedea zidul hanului de atunci, han, probabil, acoperit cu paie sau cu trestie, cu loc de legat hăţurile cailor, cu loc de adăpat caii şi, desigur, loc pentru mulţumit muşteriii, în ceea ce priveşte mâncarea şi băutura. Între 1911 şi până la naţionalizarea comunistă de la mijlocul secolului XX, hanul a fost ţinut de un hangiu, cu numele de Mănase (ce a avut casă undeva în apropiere de gara mare, pe actuala stradă a Victoriei din Târnăveni ). Se presupune că acesta nu era decât urmaşul unui familii în care au fost hangii „din tată-n fiu”, precum obiceiul locului. Hanul lui Mănase, pare să fi fost un han vestit, mai ales că era în zonă centrală şi în „drumul Blajului”. Afirmaţia lui George Călinescu, cum că Eminescu ar fi spus aici, la Târnăveni, că este poet, reprezintă un reper esenţial în devenirea literară a acestuia, fiind prima afirmaţie publică a dobândirii conştiinţei de poet, moment definitoriu în parcursul oricărui făuritor de stihuri.

O placă de marmură cu înscrisul :”Loc de popas a fost aici pentru poetul Mihai Eminescu în drum spre Blaj în vara anului 1866”, dar şi un altorelief de bronz, cu chipul poetului (lucrare realizată de artistul plastic, Victor Cristea, cel care a realizat şi bustul poetului din Piaţa Primăriei din Târnăveni, dezvelit la 15 iunie 1991) a fost montată pe actuala Cramă din centrul localităţii, unde fusese hanul lui Mănase în data de 15 ianuarie 1996.

Răzvan Ducan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.