TÂRNĂVENI – ORAȘUL UNDE MII DE PERSOANE SUPRAVIEȚUIESC DIN RECICLARE

Nu suntem o capitală mondială a ecologiei, nu avem statistici cu care să ne putem lăuda la capitolul reciclare, ci pur și simplu este cruda realitatea pe care o trăim în prezent la Târnăveni. Mii de persoane au ajuns să supraviețuiască din banii primiți de la centrele de colectare ale fierului vechi. O sursă importantă de metale a reprezentat-o fostul combinat chimic, care alimentează de mai bine de 10 ani hoții, indiferent de statutul acestora.

Zeci de milioane de euro s-au “reciclat” din fostul combinat chimic, dezmembrat pe bucăţi în mare parte şi de miile de persoane de etnie romă care locuiesc în apropiere, încurajate de multe ori să comită furturile pentru a acoperi hoţiile organizate. Romii de la combinat s-au înmulţit şi prin migraţia multor familii către Târnăveni din alte localităţi, la auzul veştii că aici se fac bani doar trecând strada şi luând o „ţeavă” păzită simbolic.

Combinatul îşi dă însă obştescul sfârşit. Fierul se cam termină acolo, iar cei care s-au învăţat cu acest fel de bani s-au orientat spre tot ce e metalic prin oraş. Se fură capace de canal, garduri, lacăte, aparate şi metale din gospodăriile oamenilor, totul pentru câţiva bănuţi cheltuiţi apoi pe mâncare, alcool sau ţigări.

Unii dintre reciclatori s-au reprofilat şi colectează acum peturi, o activitate ceva mai onorabilă ţinând cont de faptul că rapid vom scăpa de această poluare a plasticelor aruncate în toate direcţiile. O altă parte a celor care trăiesc din colectarea fierului, legală sau nu, vor migra spre alte localităţi unde combinatele închise şi nepăzite le vor oferi aceleaşi posibilităţi de trai ca şi aici. În prezent, din statistici neoficiale, Târnăveni poate fi localitatea cu cel mai mare procent de populaţie romă din ţară.

Pentru a încheia într-o notă optimistă am putea transforma această caracteristică locală într-un atuu, aşa cum fac economiiile vestice care profită de orice trăsătură unică transformând-o în profit. Direcţiile cheie ar fi ecologie, fonduri pentru romi, istoria ruinelor şi multe altele.