TÂRNĂVENI: REALITATE TRISTĂ. ȘOMAJ CRESCUT + LIPSA UNUI VIITOR LUMINOS = INFRACȚIONALITATE

Polițiștii municipiului vorbesc, în raportul anual de activitate de anul trecut, despre ”realitatea tristă din Târnăveni” și amintesc factorii care au generat sau favorizat săvârșirea de infracțiuni în oraș, mizând pe nivelul ridicat al șomajului sau sărăcia, aceasta din urmă fiind direct legată de abandonul școlar și, prin urmare, lipsa de educație.

Potrivit aceluiași raport, în 2014, față de 2013, numărul infracțiunilor sesizate a crescut de la 569 la 600, fiind înregistrate 207 cazuri de furt.

”Strategia de dezvoltare locală a municipiului Târnăveni pentru perioada 2014-2020 prezintă realitatea tristă din Târnăveni, parțial cunoscută de către localnici. Avem o populație tot mai îmbătrânită și tot mai puțin implicată în câmpul muncii”, se arată în raport.

Datele arată că rata șomajului în Târnăveni este cea mai mare din localitățile județului Mureș, cu o valoare de 6,15 %. Din totalul locuitorilor, de 22.074 (conform referendumului din 2011), doar 7.500 pot fi considerați activi, iar restul populației este inactivă sau șomeră.

De asemenea, sărăcia este pregnantă în oraș și în satele aparținătoare, abandonul școlar și familial sunt crescute, și contribuie la nivelul scăzut de trai și de educație.

”Populația săracă și mai ales copiii acestora au nevoie de schimbarea mentalității și de instrumente cu care să își poată schimba viitorul într-unul mai luminos, feriţi de infracţionalitate, probleme a căror rezolvare de multe ori nu intră în sfera de competenţă a poliţiei”, mai scriu reprezentanții Poliției municipiului Târnăveni în raportul anual.

Numărul de persoane angajate în cadrul societăților care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului a scăzut în perioada 2002 – 2012 cu 40 %.

Polițiștii amintesc și de starea economico-socială a unei părţi din locuitorii municipiului Târnăveni. Mai exact, zona Combinatului Chimic ”unde există o aglomerare de cetăţeni, care din cauza lipsei locurilor de muncă, comit infracţiuni, în general furturi din dependinţe şi locuinţe”. Furturile nu au un mod de operare deosebit și, în general, este vorba despre furt de fier vechi.

Există, însă, și aspecte de ordin obiectiv, mai spun polițiștii. Acestea țin de modificările aduse legislaţiei, odată cu intrarea în vigoare a noului cod penal, care permite împăcarea părţilor în cazul infracţiunilor de furt calificat. ”Această prevedere legală, deşi aparent apără interesul părţii vătămate de a recupera prejudiciul cauzat prin infracţiune, nu apără interesul general societăţii, întrucât permite persoanelor care comit infracţiuni contra patrimoniului să fie exoneraţi în totalitate de răspundere penală”, spun polițiștii.

Foto: (Cătălin Pop şi România, te iubesc)