Portalul municipiului Târnăveni

RecentStiri locale

Târnăveniul devine tot mai pustiu

Târnăveniul se află printre orașele cu indicatori demografici care se degradează constant. Conform cifrelor din luna ianuarie 2019 populatia din Târnăveni se prezintă astfel, după numărul de CNP-uri:
Tarnaveni 24.396
Bobobalma 956
Custelnic 571

Din pacate o mare parte a acestor locuitori nu mai locuiesc practic demult aici ceea ce se vede pe stradă în fiecare zi şi se resimte în economia locală.

Numai în acest an România a pierdut peste 120 de mii de locuitori din cauza sporului natural negativ și a migrației. Astfel, populația rezidentă a țării a ajuns la 19,4 milioane locuitori, înregistrând cel mai scăzut nivel din 1967, conform datelor oferite de I.N.S.. Proiecțiile Biroului European de Statistică arată că tendința de scădere va continua și în următoarele decenii, urmând ca în 2050 să ajungă la 15 milioane de locuitori.

Acest lucru va avea un impact puternic asupra economiei, în special în  sectorul serviciilor (turism, comerț), educației, sănătății, construcțiilor, dar și asupra sistemului de pensii de stat, fiindcă migrația este completetată de îmbătrânirea populației. Vârsta medie a populației României a crescut, în 15 ani, da la 37,8 ani la 41,9 ani. În perioada 2003-2018 indicile de îmbătrânire al populației s-a degradat constant, ajungând de la 20,2 la 116,3. Indicele de îmbătrânire reprezintă numărul de persoane vârstnice de peste 65 ani care revine la 100 de persoane tinere, sub 15 ani.

Situația descrisă mai sus este tot mai vizibilă și în municipiul nostru: sunt prea puțini tineri, prea puține persoane apte și mai ales dornice să muncească, tot mai mulți pensionari și asistați social. În asfel de condiții, în scurt timp, sistemul public de pensii nu va mai rezista. Declinul demografic și schimbarea structurii populației pe vârste generează consecințe negative și asupra sistemului de sănătate, sistemului educațional, precum și asupra forței de muncă, care e tot mai scăzută. În prezent, deficitul de forță de muncă este acoperit parțial de un număr de mii  de lucrători din afara spațiului european, care provin din țări precum China, Nepal, Vietnam, Turcia, Republica Moldova. Iar aceştia au ajuns şi la Târnăveni. Importăm forță de muncă străină, care necesită costuri ridicate și riscuri sporite. Acestea în timp ce tinerii noștri pleacă în număr tot mai mare în alte țări, nemulțumiți de salariile și condițiile de trai de aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *