Târnăveniul îmbătrâneşte cu viteză maximă

Cu excepția orașelor mari din România, în multe dintre orașele mici sau mijlocii continuă fenomenul de depopulare: cei tineri pleacă în  străinătate, adesea urmându-și familia, sau pleacă într-un oraș mai mare pentru continuarea studiilor ori la muncă. Întreg peisajul urban este afectat de aceste tendințe demografice, la fel și alte aspecte ale traiului cotidian din Târnăveni. Mai rentabilă este o nouă farmacie, decât amenajarea unui spațiu în care tinerii să-și poată petrece timpul liber (de genul sală de bowling sau piscină acoperită). Politicile publice sunt și ele destinate în primul rând vârstnicilor, ceea ce e de înțeles deoarece ei reprezintă o pondere semnificativă în cadrul localnicilor.

Bineînțeles că nu toate orașele pot fi centre universitare, nu toate pot atrage investiții majore (lipsa forței de muncă tânără fiind un impediment), dar în fiecare oraș s-ar putea dezvolta afaceri private mici sau mijlocii, care ar putea ajuta la dezvoltarea urbei. Scăderea numărului populației tinere va influența în mod cert și sistemul educației. Exemple sunt liceele locale, Liceul Andrei Bârseanu, începând din această toamnă va începe anul școlar cu doar 5 clase a IX-a, față de 6 câte au fost în promoția trecută, iar Liceul Tehnologic cu 3 clase.

Consecințele negative ale scăderii natalității și îmbătrânirii demografice sunt de ceva vreme vizibile în Târnăveni în lipsa unor programe care să diminueze efectele acestor fenomene. Îngrijorător este fenomenul în sine, dar și indiferența cu care este tratat, la nivel național.

Foto: Catalin Pop

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.