Stiri locale

TÂRNĂVENIUL ÎN VIITOR – 1 APRILIE 2113

1900

La începutul anilor 1900 fotografii își exersau imaginația desenând peste o poză al actualului parc al școlii Constantin Brâncuși, pe atunci Administrația Financiară, cele mai noi mașinării și tehnologii care puteau fi imaginate în vremea respectivă.

Ce s-a ales de viziunea celor de atunci ?

Vedem autoturisme, iar acum avem din plin, vedem avioane și nu putem spune că lipsesc de pe cerul nostru, vedem în imaginea veche un dirijabil, dar acum avem în compensație elicoptere. În aceeași poză au fost desenate și tramvaie, dar în decursul celor mai bine de 100 de ani nu am reușit să avem parte de așa ceva, cu excepția unei promisiuni a unui candidat la Primărie din anii ”90 care se lăuda că va face metrou la Târnăveni, dar s-a corectat mai apoi afirmând că era vorba de troleu, nici acela realizat până în zilele noastre; cu toate acestea la capitolul transport în comun avem parte de autobuze moderne. Mai vedem în imaginea anilor 1900 și oameni îmbrăcați elegant în vremea aceea, iar în prezent cele mai multe magazine din localitate sunt cele care vând îmbrăcăminte, astfel că la capitolul eleganță modernă stăm binișor.

Ar fi cazul acum, cu ocazia zilei de 1 aprilie să facem niște prognoze despre cum va arăta Târnăveniul peste alți 100 de ani.

1 APRILIE 2113 – 谁曾经是
(exercițiu de imaginație)

2113

Ne permitem ca odată la 100 de ani să schimbăm și denumirea localității, astfel că de la Dicsoszentmarton la Târnăveni, cea mai normală evoluție în contextul actual ar fi un nume chinezesc 谁曾经是, în traducere Cel Care A Fost Odată.

-În parcul industrial creat de un investitor chinez pe platforma fostului combinat, populația comunei 谁曾经是 va lucra la crearea pastilelor de hrănit cu aromă de mămăligă tradițională chinezească, fără aditivi, dar care pot conține urme de deșeuri radioactive.

-Muzeul va prezenta pe lângă fildeșul de mamut, o colecție de smartphone-uri descoperite recent în situl arheologic al unui localnic care a trăit în urmă cu 100 de ani, persoană denumită generic în vremea aceea, bișnițar.

– Copiii vor învăța la școală despre eroii căutători de fier, prin efortul cărora populația a supraviețuit din punct de vedere economic mai bine de 50 de ani.

-Străzile comunei vor fi redenumite în funcție de evoluțiile istorice ale vremii. Strada Viitorului va deveni strada Trecutului, Dezrobirii se va numi strada Fierarilor, iar strada Republicii se va numi Bulevardul Pensionarilor.

– Cei câțiva muncitori chinezi și indieni care vor întreține majoritatea populației pensionare se vor putea distra la cluburile de socializare, unde în fiecare sfârșit de săptămână vor exista promoții la interconectarea cipurilor implantate în creier gratuit de către autorități.

-În ciuda tendințelor pesimiste localitatea va fi una înstărită, râul Târnava Mică nepoluat de peste 100 de ani având cea mai curată apă potabilă din estul Europei, iar vânzările mărcii de prestigiu APA DE ROBINET de pe Târnave fiind apreciate pe plan internațional

Exerciţiul de imaginaţie îl puteţi continua fiecare, secţiunea Spune-ţi Oful vă stă la dispoziţie.

Acest material este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.