Taxele şi impozitele locale s-au majorat cu 15 %

Consiliul local Târnăveni a aprobat în şedinţa de joi 23 noiembrie, majorarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2018, în cuantum de 15 %. A fost aprobată şi cota de 10 % reprezentând bonificaţie acordată persoanelor fizice pentru plata cu anticipaţie a impozitelor pentru întregul an până la data de 31 martie. De asemenea şi pentru persoanele juridice se acordă bonificaţia de 10 % pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a impozitului asupra mijloacelor de transport datorate pentru întregul an.

Detalii despre toate taxele pot fi văzute AICI.

Primarul municipiului Târnăveni Sorin Megheşan a venit precizări referitoare la majorarea taxelor şi impozitelor locale:

Așa cum v-am obișnuit, vin cu sinceritate în fața dumneavoastră cu unele precizări importante legate de această hotărâre.
Trebuie să plecăm de la premisa că la Târnăveni taxele și impozitele sunt la limita MINIMĂ prevăzută de Codul Fiscal.
Nu am aplicat NICIO MAJORARE în ultimii doi ani, spre deosebire de aproape toate localitățile, fapt pentru care avem unul dintre cele mai mici niveluri ale taxelor şi impozitelor locale din județul Mureș.
De ce s-au majorat impozitele?
Măsurile Guvernului Tudose, prin care se va reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%, determină o scădere semnificativă a veniturilor la bugetele locale. Impozitele pe care angajații le plăteau pe salariile pe care le încasau de la angajator și care se virau jumătate autorităților locale vor ajunge în vistieria Guvernului.
Din cauza acestei măsuri, în cazul Târnăveniului, vorbim de o scădere a veniturilor pentru investiții și reparații cu aproximativ 16%.
Primăria municipiului Târnăveni are în programele de dezvoltare pentru 2018 proiecte deosebit de importante: lucrări de asfaltare a mai multor străzi din oraș, amenajarea Pieței de Zi, la care se adaugă cota de participare la proiectele europene pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, sala de sport, sau podul peste Târnava.
Această majorare a impozitelor locale era așadar obligatorie, pentru a nu bloca efectiv lucrările prevăzute pentru anul viitor.
Care este, de fapt, situația?
Aceasta este partea goală a paharului, dar situația nu este nici pe departe atât de îngrijorătoare pentru dumneavoastră, pentru că în cifre reale, creșterile sunt mai mult decât suportabile.
În plus, va exista o bonificație de 10% acordată persoanelor fizice pentru plata cu anticipaţie a impozitelor pentru întregul an, până la data de 31 martie. De asemenea, bonificaţia de 10% se acordă și pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren şi a impozitului asupra mijloacelor de transport.
Practic, cu un efort de plată a impozitelor anuale până în 31 martie, majorarea este aproape inexistentă.
Vă mulțumesc pentru atenția acordată acestui punct de vedere mai lung dar obligatoriu și mai ales pentru înțelegerea unui efort comun pe care îl facem pentru dezvoltarea orașului. Vă asigur că fiecare leuț pe care îl achitați în impozitul local se va regăsi în confortul dumneavoastră, la Târnăveni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.