Ținuturi legendare: Csergo Kata – Măgherani

Conform legendei secuii au ridicat o cetate pe unul dintre dealurile din zonă, de aici provine numele de Varberc folosit și azi. Una dintre hoardele tătarilor a atacat și această cetate mică, totuși puternică. Secuii nu s-au lăsat învinși. A fost printre ei o fată înaltă și puternică, Csergo Kata care a fost la fel de curajoasă ca Jeanne D”Arc și i-a îndemnat pe bărbați la luptă. S-a pus în fruntea armatei și folosindu-și sabia și toporașul, le-a dat o lecție dușmanilor, până când ultimul tătar a fost gonit din vale. În amintirea faptei de eroism unul dintre izvoarele locale a fost numit, fântâna lui Kata, cu apa căreia turiștii își pot potoli setea.

Satul Măgherani, situat într-o vale mică și pitorească, nu a fost numit după eroii care au apărat cetatea, ci după numeroșii alunași care se găsesc în zonă.

Un alt vârf situat deasupra satului, vârful Becheci este considerat un loc sfânt. De pe acest vârf se vede aproape toată valea râului Niraj, locul în care au avut loc luptele între secui și tătari.

Vezi informații detaliate pe Visit-Mures.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.