TOP ADITIVI ALIMENTARI PERICULOŞI DIN PATEUL VEGETAL

APC România, organizaţie neguvernamentală apolitică şi nonprofit, a realizat un studiu asupra 70 de tipuri de pate vegetal.

Analiza a fost realizată în perioada 21 – 31 martie 2015, sub coordonarea domnului Dr. Bio-Chimist Ing. Mihai Rissdorfer pe baza informaţiilor existente pe etichetă.

Produsele au fost achiziţionate din mai multe hypermarketuri (Carrefour, Cora, Auchan, Kaufland, Penny, Mega Image, Billa, Profi şi Lidl) şi sunt fabricate de Hame Romania SRL, Inedit, Glina SA, Prefera Foods SA, Producţie Ardealul SRL, Regal Corp SRL, Vascar SA, Scandia Food SRL, dar şi sub brand de retailer: Romania Hypermarche SA, Carrefour Romania SA, Mega Image SRL, Winny, Auchan Romania SA, Rewe Romania SRL, Kaufland Romania SCS, Billa Romania SRL şi Profi Rom Food SRL.

“Produsele de post, în majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutriţional, din cauza numărului mare de aditivi alimentari şi al conţinutului ridicat de sare. În cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie să fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apă sau ulei vegetal, aşa cum s-a constatat în cazul pateului vegetal”, a declarat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Preşedinte APC România.

Probleme care au fost descoperite pe etichetele produselor:

Glucidele sunt adaosuri de îndulcitori, dar acest lucru nu este trecut pe etichetă

Zahărul nu apare în lista de ingrediente, dar este trecut pe eticheta nutriţională

Atunci când produsul conţine soia, nu este menţionat dacă este sau nu modificată genetic

Nu se declară provenienţa uleiului vegetal – palmier, rapiţă, in etc.

În unele produse condimentele sunt înscrise în mod generic, dar nu este menţionat tipul condimentului şi având în vedere că unele dintre ele sunt incluse în lista substanţelor alergene, este important să fie ştiută denumirea respectivului condiment.

Nu se menţionează dacă aromele sunt naturale sau artificiale.
Topul aditivilor alimentari din pateul vegetal

Din analizele noastre şi în privinţa conţinutului de aditivi alimentari, putem să clasificăm pateurile vegetale după următorul top:

1. Cora – 15 aditivi

2. Hame, Baroni, Bucegi, Carrefour,Vascar, Sadu, Auchan, Penny, Moldova în bucate – 11-13 aditivi;

3. FUD, Carrefour, Cosmin, Mandy Foods, Mărăşeşti, Clever, Delicii şi capricii, Bucegi, Scandia Sibiu, Moldova în bucate – 8-10 aditivi;

4. 365M, Delicii şi capricii, Meniu de-a gata, Auchan, Mandy Foods, Winny, Ardealul, Carrefour – 4-7 aditivi;

5. Inedit – 0-1 aditivi.

Unele din pateurile analizate conţin anumiţi aditivi alimentari care pot provoca probleme de sănătate atunci când sunt consumaţi în cantităţi mari.

E1520 – Propilen glicol – produs ce se utilizează ca antigel în radiatoarele motoarelor şi se extrage din ţiţei. Produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic şi cardiotoxic. În contact cu pielea produce dermatite. Îl putem găsi numai la producătorul Hame România SRL în produsele: vegetal, vegetal verdeţuri, vegetal ardei rosu, vegetal ciuperci, vegetal măsline.

E635 – Ribonucleotid disodic – posibil cancerigen, dar îl regăsim în 29 dintre produsele analizate.

E621 – Monoglutamat de sodiu – produce dureri de cap, slăbiciune, greaţă, arsuri, astm, poate declanşa Alzheimer şi Parkinson. Nu trebuie consumat de femei însărcinate, copii, hipoglicemici, bătrâni sau cardiaci. Îl regăsim în 57 dintre produsele analizate

E412 – Guma guar – un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru că produce balonări, greaţă, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent în 28 de sortimente incluse în acest studiu.
Reţete de pate vegetal sănătos

Pate de măsline şi ardei

Pasaţi în blender următoarele ingrediente: 1 cană de măsline kalamata fără sâmburi, 1 ardei copt, 4 caţei usturoi, ulei de măsline, boia de ardei iute şi dulce, sare, piper.

Pate de ciuperci şi usturoi

Pasaţi în blender următoarele ingrediente: 1 cană ciuperci fierte, 1 căpăţână de usturoi copt, pătrunjel, sare, piper.

Pate de leurdă

Pasaţi în blender următoarele ingrediente: 1 cană de nuci înmuiate peste noapte, 1 legătură de leurdă, 2-3 roşii uscate la soare, ulei de măsline, sare, piper.

Sursa: CSID.ro