TORȚIONARUL DIN CUCERDEA A FOST TRIMIS ÎN JUDECATĂ

Parchetul General l-a trimis în judecată pe torţionarul Ioan Ficior pentru infracţiunea de crime împotriva umanităţii. Născut la 4 aprilie 1928, în comuna Cucerdea, jud. Mureş, Ion Ficior a făcut Şcoala de ucenici de pe lângă Fabrica „Nitrogen” din Târnăveni (1942 – 1946).

Procuroriii au constatat prin rechizitoriu că Ficior, comandant al lagărului de muncă silnică de la Periprava, este responsabil pentru moartea a 103 deţinuţi. Anul trecut, Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului a denunţat crimele lui Ficior şi a documentat în premieră o groapă comună cu deţinuţi politici. Gândul a prezentat profilul complet al torţionarului şi povestea cutremurătoare a supravieţuitorilor de la Periprava. Acum, procuroarea Denisa Cristudor a constatat oficial că relatările acestora nu sunt simple amintiri, ci constituie elementele celui mai consistent dosar penal al unui torţionar comunist.

Ion Ficior este cel care a condus în perioada 1960-1963 lagărul de deţinuţi politici de la Periprava din Delta Dunării. Pe numele său IICCMER a depus anul trecut o plângere penală pentru genocid care a fost confirmat acum. Parchetul General arată că sub mandatul lui Ficior în penitenciarul de la Periprava au murit 103 deţinuţi, iar mare parte dintre ei au murit de foame, bătăi sau alte boli.

“S-au finalizat cercetările, iar dosarul lui Ioan Ficioar a fost trimis în instanţă”, au declarat surse din cadrul Parchetului General pentru Gândul.