TORŢIONARUL ION FICIORU ESTE DIN CUCERDEA

Un alt torţionar, responsabil de moartea a 103 deţinuţi politici în timpul regimului comunist, urmează să fie dat pe mâna justiţiei. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a sesizat Parchetul General în cazul fostului comandant al coloniei de muncă de la Periprava, colonel (r) Ion Ficioru.
Născut la 4 aprilie 1928, în comuna Cucerdea, jud. Mureş, Ion Ficioru provenea dintr-o familie religioasă adeptă a cultului baptist. A intrat în Partidul Comunist în primăvara lui 1946, activând în Biroul Judeţenei Târnava Mică a Tineretului Progresist. În octombrie 1946, Ion Ficioru s-a căsătorit, fără asentimentul organului de partid, cu Maria Căluţiu al cărei tată era pastor baptist (Dumitru Căluţiu). A fost secretar al celulei PCR/PMR din Uzina Electrica din Târnăveni (martie 1947–septembrie 1948) şi instructor cu probleme organizatorice în Secţia Organizatorică a Judeţenei de Partid Târnava Mică (decembrie 1948–iunie 1949). În octombrie 1949, a fost încorporarea în armată (Regimentul 2 Aviaţie Craiova). În ianuarie 1950, Ficioru a fost recrutat în Ministerul de Interne, având referinţe politice foarte bune de la superiorii săi, dar şi de la Judeţeana PMR Târnava Mică. Ulterior, a fost repartizat la şcoala de ofiţeri politici de la Ineu. Datorită rezultatelor foarte bune obţinute în timpul cursurilor, după numai 6 luni a fost trimis la perfecţionare în aparatul de Securitate, respectiv la Şcoala de contrainformaţii Km. 32 Periş. Cu prilejul zilei de 23 august 1950, Ficioru a fost înaintat la gradul de locotenent de Securitate, fiind repartizat ca şef de Birou în Serviciul de contrainformaţii al Armatei, în cadrul Direcţia Generale a Securităţii Poporului. Din cauza originii sale nesănătoase (părinţii şi soţia sa erau membri ai cultului baptist), în 1951, locotenentul Ficioru a fost trecut la Direcţia Generală a Penitenciarelor, unde a rămas până la trecerea în rezervă (1982). Ion Ficioru a fost comandant la Colonia de muncă Poarta Albă (1953–1955), comandant la Penitenciarul Suceava (1955–1956), comandant la Colonia de muncă Borzeşti R 10 (1956–1958), locţiitor şi comandant la Colonia de muncă Periprava (1958–1963), locţiitor al comandantului la Colonia de muncă Ostrov (1963–1964), locţiitor şi comandant la Colonia de muncă Giurgeni (1964–1967); locţiitor, comandant şi şef de secţie la Penitenciarul Văcăreşti (1967–1976), comandant al Secţiei „Periş” din cadrul Penitenciarului Ilfov (1976–1977), comandant de secţie şi locţiitor la Spitalul penitenciar Bucureşti (1977–1982).

Alături de Alexandru Vişinescu, fost comandant al închisorii Râmnicu Sărat, pus deja sub acuzare pentru genocid, Ion Ficioru (85 de ani) se numără printre cei 35 de torţionari despre care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat că a declanşat procedurile de investigare, pentru crime şi abuzuri în închisorile comuniste. La fel ca şi în cazul lui Vişinescu, cercetătorii IICCMER susţin că faptele lui Ion Ficioru se încadrează la infracţiunea de genocid. În perioada 1960-1963, în calitate de comandant al coloniei de muncă de la Periprava, Ion Iosif Ficioru a supus deţinuţii politici la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe), scrie ziarul Adevarul.

Agenţia de presă Associated Press a descris cazul torţionarului Ficior într-un articol preluat ulterior de instituţii de presă precum Washington Post, USA Today şi The Province. Şi Agence France-Presse a scris despre călăul român din perioada comunistă, pe numele căruia Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a depus miercuri plângere penală, acuzându-l pe fostul comandant comunist de genocid. Ion Ficior este acuzat de moartea a 103 persoane.