Totul despre pod…

ing.Octavian Popa

Observ că situația podului rutier peste râul Târnava Mică suscită un interes deosebit și din acest motiv fac câteva precizări:

1. Podul în discuție amplasat pe DN 14A la kilometrul 24+0,67 a fost construit în anul 1931.

2. În anul 2000 Ministerul Transporturilor înștiințează Primăria municipiului Târnăveni că podul rutier și-a îndeplinit durata normată de funcționare și, în consecință, nu mai prezintă siguranță pentru circulație auto de tranzit pe DN14A, prin Târnăveni

3. În aceste condiții am apelat la IPTANA, Institutul de Proiectare al Ministerului Transporturilor pentru efectuarea expertizei tehnice asupra podului. Concluzia expertizei: Podul se află între o stare tehnică necorespunzătoare

4.Studiul de expertiză recomandă următoarele:

a) în etapa întâi lucrări de reabilitare

b) în etapa a doua, pod nou ce urma să aibă partea carosabilă cu lățimea de 8m (6 m la cel existent) iar trotuarele laterale, de o parte și de alta a podului, lățimea de 3 m (1,25 m în prezent)

5. În anul 2003 s-au realizat toate lucrările recomandate în stadiul de expertiză, pentru etapa întâi (în baza unui proiect tehnic) garantându-se prelungirea vieții podului cu minim 10 ani. De menționat este faptul că la nivelul anului 1931 fundarea culeelor podului pe cele două maluri ale râului s-a făcut pe piloni de lemn!

6. Beneficiind de prevederile Legii nr 10/9 ianuarie 2007 de aprobare a Ordonanței de Urgență nr. 38/2006 articolul 22, alin(1) s-a reușit predarea către CNADNR sectorul de drum în lungime de 6,4 km din intravilanul municipiului, inclusiv podul rutier de la kilometrul 24+0,76 în vederea reabilitării acestuia, proiect de interes național și european. Este evident că bugetul local nu putea suporta cheltuielile aferente unui pod nou.

7.Printr-un gest inexplicabil, impardonabil, conducerea Primăriei Târnăveni din mandatul 2008-2012 procedează la preluarea tronsonului de drum național, predat în 2007 către CNADNR, în administrarea Consiliului Local Târnăveni. Asta însemna că noul pod urma să se facă din bugetul local !! Lucru, desigur, imposibil.

8. Actuala conducere a Primăriei a reluat demersurile făcute în 2007 pentru execuția podului din fonduri guvernamentale

Târnăveni 18 mai 2019

ing. Octavian Popa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.