Tribunalul Mureş a constatat neregularitatea rechizitoriului din dosarul primarului oraşului Ungheni

Tribunalul Mureş a constatat, miercuri, în cameră preliminară, neregularitatea rechizitoriului din dosarul primarului oraşului Ungheni, Victor Prodan, trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu, spălare de bani şi conflict de interese, şi a dat termen DNA până în data de 14 martie pentru remedierea actului de sesizare a instanţei.

Tribunalul Mureş a admis miercuri o parte din excepţiile invocate de apărătorii primarului din Ungheni, Victor Prodan, şi ai omului de afaceri Virgil Mailat, care au cerut în cameră preliminară excluderea probelor administrate de DNA pe motiv că nu s-ar fi putut apăra. Instanţa a constatat astfel existenţa unor nereguli în actul de trimitere în judecată, precum şi nulitatea relativă a unor probe administrate de procurori, care trebuie remediate de DNA până la următorul termen.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Mureş, Veronica Ţambrea, până la termenul din 14 martie DNA trebuie să comunice instanţei dacă îşi menţine intenţia de a-l trimite în judecată pe primarul din Ungheni, Victor Prodan, şi pe omul de afaceri Virgil Mailat.

Primarul din oraşul Ungheni a fost trimis în judecată în Dosarul 3046/102/2015, alături de omul de afaceri Virgil Mailat, pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi spălare de bani, precum şi două societăţi comerciale, S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L., administrată de Virgil Mailat, pentru complicitate la abuz în serviciu şi spălare de bani, şi S.C. TERRAFLOR S.R.L., administrată de soţia primarului Victor Prodan, pentru complicitate la conflict de interese.

Din actul de sesizare al instanţei întocmit de DNA reiese că, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Victor Prodan, în calitate de primar al oraşului Ungheni, în baza unei înţelegeri anterioare şi cu sprijinul lui Virgil Mailat şi a S.C. Solar Energy Park M&S S.R.L, ar fi dispus deposedarea Primăriei Ungheni de o suprafaţă de 5,94 ha în valoare de 1.077.119 lei (242.316 euro), situat în apropierea zonei industriale a oraşului, pe care omul de afaceri a construit un parc fotovoltaic.

‘Iniţial, după primirea unui avans de 15.000 euro de la omul de afaceri, inculpatul Victor Prodan, pentru a pune în aplicare planul infracţional şi întrezărind profitul pe care îl putea realiza în nume personal şi nu în numele oraşului pe care-l reprezenta, a identificat, printr-un intermediar, persoanele care aveau vocaţie legală la constituirea dreptului de proprietate, conform Legii 18/1991. Ulterior, inculpatul Victor Prodan, profitând de faptul că majoritatea celor îndreptăţiţi să primească 0,50 ha de teren sunt cetăţeni români de etnie romă, cu insuficientă pregătire şcolară, a reuşit să achiziţioneze suprafaţa respectivă la un preţ subevaluat (3.000 lei/ha), tot edilul fiind acela care s-a ocupat de intabularea ‘în regim de urgenţă’ a parcelelor respective. ‘Ajutorul dezinteresat’ oferit de inculpatul Victor Prodan nu a funcţionat în cazul persoanelor care au refuzat să vândă, aceştia nemaiprimindu-şi titlurile de proprietate’, a susţinut DNA într-un comunicat de presă.

Potrivit rechizitoriului, la data de 16 ianuarie 2013, Victor Prodan ar fi vândut terenul lui Virgil Mailat, ‘disimulând astfel provenienţa infracţională a bunului respectiv, ambii inculpaţi cunoscând faptul că acesta provine din săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu’.

De asemenea, rechizitoriul prevede că în perioada 11.12.2012 – 18.12.2014, Victor Prodan, în calitate de primar al oraşului Ungheni, ar fi aprobat mai multe referate prin care se încredinţau SC Terraflor SRL, administrată de soţia sa, diverse servicii (mese festive, festivităţi) şi a participat la luarea deciziilor privind efectuarea plăţilor, producând astfel un folos material în beneficiul firmei respective în valoare de 41.773,44 lei.

AGERPRES