Troleibuze, statii noi si aer mai curat la Mediaș

Un sistem de transport public care a fost inaugurat in 23 august 1989 la Medias, al treilea realizat in Regiunea Centru, dupa cele din orasele mari Brasov si Sibiu, primeste fonduri europene Regio pentru a crea conditii de siguranta pentru pasageri, atat prin reabilitarea infrastructurii de transport, cat si prin extinderea liniei de troleibuz cu peste 14 km. Proiectul, cu o valoare totala de peste 12 milioane euro, le va oferi cetatenilor posibilitatea de a utiliza si mai mult troleibuzele din municipiu, dar si posibilitatea reducerii noxelor si a pastrarii unui aer mai curat. Contractul de finantare a fost semnat azi, 5 septembrie 2019, la sediul Primariei Medias de catre domnul Gheorghe Roman, primarul municipiului, si de catre domnul Simion Cretu, directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, in prezenta doamnei Daniela Cimpean, presedinte Consiliul Judetean Sibiu.  

Buget proiect si program finantare:

Fondurile alocate prin semnarea contractului, sunt disponibile prin Programul Operational Regional (POR) 2014-2020, Obiectivul 3.2 care finanteaza proiectele ce vizeaza ”Reducerea emisiilor de carbon in zonele urbane bazate pe planurile de mobilitate urbana durabila”. Proiectul contractat, cu titlul ”Modernizarea, reabilitarea si extinderea traseelor de transport public electric” are o valoare totala de 57.178.530 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 44.805.105 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a proiectului (cca. 9.795.000 Euro).

”Transportul reprezinta un sector cu efecte semnificative asupra calitatii aerului, iar la nivelul municipiului Medias s-a evidentiat in ultima perioada un trend de crestere a emisiilor poluante rezultate din trafic auto, care reprezinta principala sursa de emisii poluante. Pentru cei peste 47.000 de locuitori ai municipiului, dorim sa imbunatatim eficienta transportului public de calatori,  frecventa si timpul parcurs, accesibilitatea si transferul de la transportul privat la cel public. Vom dezvolta astfel un sistem de transport atractiv si eficient pentru calatori, cu troleibuze electrice. Vom moderniza reteaua de transport in comun, vom asigura conditiile pentru diminuarea traficului rutier cu autoturisme proprietate personala si, implicit, stim ca vor scadea emisiile de dioxid de carbon in municipiul Medias”, a declarat primarul municipiului domnul Gheorghe Roman.

Principalele lucrari prevazute in proiect sunt:

1. Inlocuirea celor 18,95 km de linie de contact uzata fizic si moral, cu un fir de contact din cupru, cu profil special pentru troleibuze.

2. Extinderea liniilor de troleibuze pe Str. Stadionului pe o lungime de 5,3 km si Str. Avram Iancu – Str. Mosnei – Helesteu pe o lungime de 9 km.

3. Trei statii de asteptare a troleibuzelor vor fi dotate cu panouri de informare a calatorilor privind timpul de asteptare si numarul liniei de transport public care opereaza pe ruta respectiva, precum si o camera video de supraveghere cu rol de crestere a sigurantei echipamentelor si a calatorilor in statie. De asemenea, in 2 statii cu aflux mare de calatori, din cele trei, vor fi instalate automate de vanzare bilete de transport.

4. Se vor achizitiona 3 troleibuze noi care sunt necesare pentru acoperirea zonelor de extindere a retelei de troleibuze.

5. Reabilitarea/modernizarea podurilor si pasajului situate pe ruta troleibuzelor, podul peste paraul Mosna de pe strada Aurel Vlaicu, podul peste paraul Mosna de pe strada Avram Iancu si la pasajul peste calea ferata.

6. Crearea unui sistem de management al traficului prin:

– Inlocuirea/modernizarea echipamentelor din intersectiile si trecerile de pietoni semaforizate incluse in proiect,

– Realizarea de noi intersectii si treceri de pietoni semaforizate, pe traseele pe care circula transportul public,

– Implementarea sistemului de camere video de monitorizare CCTV in toate intersectiile si trecerile de pietoni semaforizate, incluse in sistem,

– Integrarea/extinderea/modernizarea sistemului de ticketing,

– Instalarea Centrului de comanda si control integrat.

Avantajele transportului in comun cu troleibuzul: transportul electric este prietenos cu mediul, nu produce gaze de ardere a carburantilor care sa vicieze mediul inconjurator; circula fara zgomot, asigurand un grad ridicat de confort atat pentru calatori, cat si pentru locuitorii orasului; motorul electric este mai robust decat motorul cu ardere interna, mai sigur in exploatare, lucreaza cu un randament ridicat si  necesita spatii de intretinere mai simple.

Promovarea mobilitatii urbane prin modernizarea si extinderea traseelor de transport public electric, dar si implementarea unui sistem integrat de trafic, vor sustine obiectivele Primariei Municipiului, ce vizeaza imbunatatirea calitatii aerului si reducerea poluarii. Cetatea Mediasului a fost reabilitata anii trecuti tot din fondurile POR, in perioada 2007-2013, si a atras deja un numar mai mare de turisti, iar posibilitatea de deplasare cu troleibuzul va fi un punct de atractie suplimentar atat pentru turisti, cat si pentru locuitori. In plan secundar, pentru cetatenii utilizatori de troleibuz se vor adauga alti 2000 de noi calatori, care vor putea ajunge la destinatie mai rapid, mai confortabil, mai sigur, atat prin prelungirea traseului, dar si prin modernizarea statiilor si noile troleibuze achizitionate prin proiect”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Termen de finalizare proiect: Beneficiarul estimeaza ca proiectul va fi finalizat pana la data de 31.05.2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.