Tu știi în ce condiții poți primi despăgubiri de la Wizz Air în cazul zborurilor întârziate sau anulate?

Odată cu ridicarea restricțiilor este normal să vrei să călătorești mai des și mai mult. Acest lucru este, însă, valabil pentru cea mai mare parte a populației. Companiile aeriene știu acest lucru și vor face tot ceea ce le stă în putință pentru a vinde chiar și ultimul loc din avion, chiar dacă uneori acest lucru poate duce la probleme precum întârzierile, anulările zborurilor sau refuzarea îmbarcării unor pasageri. Tu știi ce drepturi ai în aceste situații?

Ce cadru legal îți garantează despăgubirea dacă zborul tău Wizz Air îndeplinește condițiile?

Uniunea Europeană a stabilit încă din anul 2004 reguli stricte pe care companiile aeriene care operează zboruri din și spre țări din interioriul ei trebuie să le respecte. Acestea sunt grupate sub forma Regulamentului Comisiei Europene nr. 261/2004 și se aplică tuturor zborurilor de pe teritoriul UE. Dacă zborul tău a întârziat sau este anulat din cauza companiei aeriene, aceasta trebuie să îți asigure compensație și asistență conform acestui regulament.

Cum poți crește șansele de a primi despăgubiri corecte?

Pentru a fii sigur că ai cele mai mari șanse de a primi suma maximă care ți se cuvine pentru întârzieri sau zboruri Wizz Air anulate, trebuie să reții două lucruri foarte importante:

  • Păstrează toate actele legate de zbor – fie că vorbim despre acte în format fizic sau variantă electronică, ai grijă să nu distrugi niciun fel de informație care te leagă pe tine de zborul cu probleme. Orice detaliu poate fi important la cererea rambursare.
  • Refuză orice formă de compensație rapidă pe care o oferă compania de zbor sau aeroportul de pe care urmează să decolezi – indiferent dacă vorbim despre alimente și băuturi, cazare gratis, puncte bonus sau altă formă de compensație, acceptarea ei va duce automat la pierderea dreptului de despăgubire pe viitor.

La ce sumă de bani te poți aștepta dacă cererea ta de rabursare primește un răsuns favorabil?

Pentru ca Regulamentul Comisiei Europene să fie valabil trebuie ca zborul Wizz Air cu probleme să plece din sau să aterizeze într-o țară membră UE. În funcție de distanța pe care urma să călătorești și de durata întârzierii, te poți afla în una din situațiile următoare:

  • Zbor pe distanță de maxim 1500 km – dacă ai primit un zbor înlocuitor rapid, în mai puțin de 2 ore, poți primi despăgubire 125 de euro. Dacă zborul înlocuitor a venit la mai mult de 2 ore, poți primi 250 de euro.
  • Zbor pe distanță între 1500 – 3500 km – dacă ai primit un zbor înlocuitor în mai puțin de 3 ore, poți primi despăgubire 300 de euro. Dacă zborul înlocuitor a venit la mai mult de 3 ore, poți primi 400 de euro.
  • Zbor pe distanță mai mare 3500 km, în interiorul UE – dacă ai primit un zbor înlocuitor în mai puțin de 4 ore, poți primi despăgubire 200 de euro. Dacă zborul înlocuitor a venit la mai mult de 4 ore, poți primi 400 de euro.
  • Zbor pe distanță mai mare de 3500 km, în afara UE – dacă ai primit un zbor înlocuitor în mai puțin de 4 ore, poți primi despăgubire 300 de euro. Dacă zborul înlocuitor a venit la mai mult de 4 ore, poți primi 600 de euro.

Mai mult, poți cere despăgubire pentru refuzarea îmbarcării dacă ai trecut printr-o astfel de situație. Indiferent de motivele pentru care nu ai reușit să pleci la ora stabilită, atât timp cât nu ai nicio vină pentru întârziere sau anulare, merită să formulezi o cerere de despăgubire. Există șanse mari să ajungi la un rezultat de succes.C

Dacă nu te pricepi, nu vrei să ai de-a face cu birocrația sau pur și simplu nu ai răbdare să parcurgi pe cont propriu tot procesul de la formulara unei cereri spre obținerea despăgubirii, există firme specializate care pot face acest lucru pentru tine cu șanse mari de reușită (de exemplu, AirAdvisor). Acestea angajează juriști specializați în astfel de spețe și nu percep comision decât în cazul în care cererea ta duce la obținerea unei sume de bani. Chiar și atunci, comisionul este de doar 30% din suma finală. Amintește-ți dacă ai avut vreun zbor cu probleme în ultimii 3 ani și verifică dacă ești eligibil pentru a primi despăgubire în doar câteva minute.

Wall-Street.ro