UN FOST PILOT TÂRNĂVENEAN A POVESTIT LA DIGI 24 CUM S-A SALVAT PRIN CATAPULTARE DINTR-UN AVION

În anul 1994, comandorul Ioan Vereş a fost nevoit să se catapulteze chiar în momentul decolării. Avea aproape 400 de km la oră când s-a desprins de sol. Experții au calculat după incident: a executat toată manevra în doar 0,5 secunde! A fost un reflex care i-a salvat viața.

Ioan Vereş, comandor, fost pilot de vânătoare: „Am decolat înainte de sonda meteo, pentru că avionul trebuia să fie încercat. Şi în procesul decolării, la înălţime de 10 metri, 15 metri, am intrat într-un stol imens de păsări negre. (…) Motorul s-a oprit, avionul a intrat într-un trepidaj foarte puternic, s-a înclinat brusc pe partea stângă. (…) Atât de repede am catapultat, că nici în statisticile comandamentului nu m-au prins!

Totul s-a petrecut fulgerător de repede, din calculele inginerilor am avut la dispoziţie 0,5 secunde. Am catapultat!(…) Mi-a fost frică enormă! O frică de asta morbidă. Vedeam ca prin ceaţă albastru-verde, am realizat că este cer pământ şi gata, zic, sunt în “tonoul morţii”. Eu n-am realizat că am părăsit avionul.

Eu am căzut la 5-10 metri de terminalul pistei de aterizare, cu paraşuta, iar avionul încă vreo 100, 150 de metri mai încolo de mine, 200 de metri de mine”.

Ioan Vereş păstrează în casa sa din Târnăveni, judeţul Mureş, bucăţi din avionul făcut praf în urma impactului. Şi-a reluat zborul după accident, dar nimic nu a mai fost la fel.