Un mureșean, implicat în vânzări online de canabis


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a două persoane și măsura obligării de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 60 zile în cazul alteia, sub aspectul complicităţii la infracţiunea de trafic ilicit de droguri de risc în formă continuată.

Potrivit procurorilor DIICOT inculpaţii au sprijinit cultivatorii fără drept de plante de canabis de pe raza întregii ţări, prin vânzarea, prin intermediul unui site de profil, de seminţe de canabis, apte să producă plante cu concentraţie de THC.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat că inculpatul ENE GEORGE DANIEL a asigurat buna funcţionare a respectivului site în timp ce inculpaţii CHIPER VALENTIN şi CHIPER DRAGOŞ s-au implicat în comercializarea seminţelor de canabis, prin preluarea comenzilor telefonice şi prin internet , de la potenţialii cultivatori ai planelor de canabis iar ulterior livrarea seminţelor de canabis, prin intermediul unei firme de curierat, către cumpărători din întreaga ţară. S-a constatat că site-ul era foarte bine structurat oferind informaţii detaliate privind soiurile de seminţe de canabis vândute, preţ, caracteristicile plantelor dezvoltate din respectivele seminţe (fiind menţionate: mirosul, talia, aroma, efectul: cerebral şi concentraţia THC), modalitatea de cultivare, randamentul seminţelor în funcţie de soi, întrebuinţările canabisului, etc. De asemenea, site-ul conţinea un „Ghid al cultivatorului” în care se ofereau indicaţii concrete pentru dezvoltarea plantelor de canabis „de la sămânţă la recoltă în mai puţin de 70 zile”, ghid care era livrat şi cumpărătorilor de seminţe”, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Procurorii spun că sprijinul oferit persoanelor care dezvoltau plantele de canabis era asigurat de către inculpaţi şi prin informaţii şi sfaturi foarte detaliate referitoare la toate stadiile de dezvoltare a plantelor, de la cultivare (crearea unui spaţiu pentru cultivare în interior, dimensiuni ale ghivecelor în care se sădesc, tip de îngrăşământ, aer, udare, iluminare: tipul de lămpi ce poate fi folosit, dimensiuni ale acestora, consum de curent electric), până la recoltarea planelor, uscare (ustensile necesare pentru uscare) şi depozitarea plantelor de canabis.

Un exemplu dat de cei de la DIICOT privind sfaturile detaliate oferite prin intermediul site-ului erau cele prezentate de link-ul: „despre-creştere/măsuri-generale-de-siguranţă” în care cei care urmau să cultive fără drept plantele de canabis erau sfătuiţi inclusiv să utilizeze ochelari de protecţie UV în apropierea lămpilor care asigurau iluminarea plantelor şi să şteargă lămpile de praf.

Respectivul site conţinea inclusiv un forum în care cultivatorii de plante de canabis îşi expuneau experienţele ca şi cultivatori de plante de canabis sau solicitau sfaturi din partea membrilor forumului, potrivit procurorilor DIICOT.

„S-a constatat că site-ul era actualizat periodic cu informaţii noi despre cultivarea şi consumul canabis-ului dar şi soiurile de seminţe oferite spre vânzare. Această preocupare de a aduce informaţii noi pe site le-a permis inculpaţilor să-şi menţină un număr mare de clienţi fideli în achiziţionarea de seminţe de canabis şi dezvoltarea plantelor. Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate pe raza judeţului Mureş şi a municipiului Bucureşti au fost găsite şi ridicate cantităţi mari de seminţe de cannabis, calculatoare şi medii de stocare a datelor folosite în activitatea infracțională”, se mai arată în comunicat.

Inculpaţii urmeaza să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

http://youtu.be/mR2xngzTh7E

Sursa: Agerpres