UN TÂRNĂVENEAN CU PROPRIA FIRMĂ ÎN TORONTO SE GHIDEAZĂ PE IDEEA LUCRULUI BINE FĂCUT

Anton Szasz (Antzi cum îl ştiu prietenii din Târnăveni) are 46 de ani şi este un antreprenor care deţine propria firmă cu câţiva angajaţi în Toronto. Tony a absolvit Liceul Industrial de Chimie, în prezent Colegiul Tehnic din Târnăveni şi este stabilit de 14 ani în Canada. A emigrat din curiozitatea de a cunoaşte o lume normală unde lucrurile se desfăşoară altfel. O lume unde mita nu este necesară şi unde se poate trăi decent dintr-un salariu.

“Nu este plăcut să-ţi auzi partenerul de viaţă că îţi spune de nenumărate ori că după terminarea unei facultăţi şi esti inginer, nu găseşti un post iar acela pe care îl ai după ce îţi scazi toate cheltuielie care ar fi “partea ta” ţi-ar ajunge de … un iaurt pe zi. Nu mă plâng de mine, am fost binecuvântat să am o slujbă foarte bună dar nu am regrete. Eu mă adaptez uşor şi încerc să nu judec” afirmă Tony.

Până să îşi deschidă propria afacere a lucrat 7 ani la o companie care se ocupa cu sisteme de încălzire şi aer condiţionat, fiind singurul său loc de muncă, o situaţie mai rar întâlnită pentru cei din Canada. Să deschizi o companie este foarte simplu în Canada. Dacă doreşti o afacere de familie te înregistrezi cu numele şi cam atât, costă 50 de dolari. Pentru un SRL sau INC se poate apela la o firmă specializată, Tony plătind la vremea aceea 500 de dolari. Celelalte aspecte referitoare la TVA, asigurari se rezolvă prin telefon, poştă electronică şi poştă. Despre dificultatea de a menţine o firmă funcţională Tony spune că:

“Daca ai o bază de clienţi e în regulă. Am avut un minim când am început. Dacă faci treabă bună te recomandă clienţii. Şi reclama e bună, depinde de ceea ce cauţi. Există cheltuieli minime care trebuie acoperite lunar, dar cu puţină grijă nu ai stres.”

Despre o posibilă revenire acasă lui Tony îi este greu să se pronunţe, dar priorităţile se pot schimba în orice clipă.

“Dacă s-ar dori puţin schimbarea mentalităţii, să se promoveze mai mult lucrurile pozitive şi mai “normale”. Începând cu media (apreciez ideea Tirnaveni.ro “Şi tu poţi”de încurajare a întreprinzătorilor locali) etc. Nu mai atâtea ştiri negative, nu atâtea discuţii despre accidente, boli şi medicamente. Încurajarea reală a celor care vor să facă ceva şi sprijinul lor. Recunoaşterea reală a competenţei. Ţara noastră are destui oameni competenţi, contractele pe care le obţin unele firme străine ar putea rămâne acasă, în beneficiul nostru. Ar fi frumos să devenim din nou exportatori în propriul nostru beneficiu în loc să fim numai piaţă de desfacere. Dacă s-ar dori, m-aş bucura să dau o mână de ajutor. Dacă toată lumea are siguranţa zilei de mâine, multe lucruri de care nu suntem mândri s-ar diminua foarte mult.”

Anton Szasz se condideră un om norocos. Este casatorit şi are un baiat student în anul 4 la informatica.

“Dupa aşa zisa revolutie un analist politic a spus “Voi aşteptaţi să primiţi fără să munciţi, puneţi mâna şi munciţi şi veţi avea”. Eu am aplicat şi am văzut rezultatele. Functionează. Un fost profesor universitar la ultimul curs mi-a spus că “Diferenţa dintre un lucru bine făcut sau prost este de multe ori de câteva minute. Faceţi lucrul acela bine, indiferent cu cât sunteţi plătiţi…” Este un mare adevăr, eu am simţit-o din plin. Şi ca angajat dar şi ca angajator. Pe cei care merită îi apreciez.

Hai să nu punem întotdeauna răul în faţă cum spune o vorbă de-a noastră. Ce-ar fi să începem cu binele? Ce ar fi ca în fiecare dimineaţă când te trezeşti să iţi spui -Azi va fi o zi buna! Recomand oricui 5 minute de meditaţie (fie că este o rugăciune sau doar sa te concentrezi asupra respiraţiei tale şi a corpului tău, deconectează-te de probleme oricare ar fi ele pentru câteva minute).
O altă chestie foarte înrădăcinată la unii din poporul nostru este descurajarea din start a cuiva care doreste sa facă ceva. Da’ de ce să faci aia?…. sau Da’ ce rost are? … etc. Eu încerc să mă înconjor de oameni veseli pe cât se poate cu atitudine pozitivă. Încerc să evit pe cât posibil persoanele pe care le simt negative. În special clienţi. Intotdeauna încerc să-i abordez cu o uşoară glumă. Dacă am unul care gândeşte din start că sunt doar după banii lui, pur şi simplu mă retrag. Dacă e un prieten sau o cunoştiinţă îl ajut.

Tony îşi ghidează viaţa după principiul că “Totul se întâmplă cu un motiv”. Dacă ceva nu se întâmplă cum ţi-ai dorit, nu te enerva, s-ar putea ca acel lucru să fi dus la ceva mai puţin bun este de părere târnăveneanul, ale cărui filozofii de viaţă sunt simple şi sănătoase motiv pentru care succesul nu l-a ocolit.

Cei care ne pot da informaţii despre persoane ale căror biografii merită consemnate la secţiunea “Şi tu poţi” îi rugăm să ne trimită detalii la adresa de email office @ tirnaveni.ro