Un tribut pentru György Ligeti

ligeti

Vera Ligeti, văduva celebrului compozitor de muzică clasică contemporană György Ligeti (1923-2006), câştigătorul Polar Music Prize în 2004, recunoscut ca Premiul Nobel pentru Muzică, a primit sâmbătă, la Târnăveni, titlul de cetăţean de onoare, pe care municipiul l-a conferit compozitorului încă din anul 2003.

Evenimentul a avut loc în cadrul Festivalului ‘Un tribut adus lui György Ligeti în Transilvania sa natală’, organizat de Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca, chiar în ziua în care compozitorul ar fi împlinit 93 de ani, în oraşul în care s-a născut şi a trăit primii şase ani din viaţă.

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheşan, a declarat în cadrul ceremoniei că titlul de cetăţean de onoare i-a fost conferit lui György Ligeti în 2003, cu trei ani înainte ca acesta să se stingă din viaţă.

‘În sfârşit avem ocazia să vă cunoaştem şi ne bucurăm că aţi venit la Târnăveni, ca fiind cei mai importanţi oaspeţi pe care i-am avut în acest an. În urmă cu 10 ani, marele compozitor György Ligeti a plecat de lângă noi şi a lăsat un mare gol, care nu poate fi înlocuit de nimic. György Ligeti este cea mai mare personalitate pe care a avut-o vreodată Târnăveniul, a plecat de aici la vârsta de 6 ani parcă cu gândul de a cuceri lumea şi cu certitudine a reuşit să cucerească întreaga lume. Regretabil este faptul că nu am reuşit noi, cei de acasă, să îl popularizăm, să îl stimăm şi să îi acordăm întregul respect pe care îl merita. Ca gest de recunoştinţă, în 2003, domnul primar Octavian Popa s-a gândit că ar fi normal să facă un gest de recunoaştere a valorii compozitorului György Ligeti şi a promovat hotărârea de Consiliu Local (…) Sunt convins că în viitor va deveni o poveste frumoasă tot ce a început dl Octavian Popa despre György Ligeti şi Târnăveni’, a spus Sorin Megheşan.

Fostul primar al municipiului Târnăveni, Octavian Popa, a arătat că unul dintre gândurile sale de după Revoluţia din Decembrie 1989 a fost să pună în valoare cetăţenii oraşului care s-au remarcat pe plan naţional şi internaţional.

În acest context, Octavian Popa a spus că oraşul era recunoscut în lume prin industria pe care o avea şi a dorit să arate că există personalităţi marcante care s-au născut aici: compozitorul György Ligeti, scriitorului Sipos Domokos, internaţionalul Ladislau Boloni sau un general a lui Avram Iancu, Vasile Moldovan.

‘Mă bucur că am putut să fac acest lucru când domnia sa era în viaţă, pentru că, din păcate, la noi este un prost obicei că cinstim personalităţile după ce nu mai sunt. Mă bucur că am reuşit să acordăm acest titlu în 2003’, a spus fostul primar.

Văduva compozitorului, Vera Ligeti, a declarat că Târnăveniul a fost un loc foarte important pentru György Ligeti, că acesta a făcut multe referiri la acest loc şi că a încercat de multe ori să revină.

Pe lângă decernarea titlului de cetăţean de onoare, în cadrul manifestării a fost dezvelită o plachetă comemorativă pe casa în care compozitorul a locuit, situată la doar câţiva metri la Sinagoga din Târnăveni, la iniţiativa Academiei de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca şi a Primăriei Târnăveni.

Placheta comemorativă a fost dezvelită de Vera Ligeti şi de primarul Sorin Megheşan, în acordurile piesei lui György Ligeti ‘Hora lungă’, inspirată din folclorul românesc, executată la violă de către Artur Kaganovskiy din SUA.

Iniţiativa organizării Festivalului ‘Un tribut adus lui György Ligeti în Transilvania sa natală’ şi a Conferinţei Internaţionale ‘Retrospectiva moştenirii lui Ligeti’ aparţine profesorului universitar Bianca Ţiplea Temeş, de la Academia de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca.

‘Ideea comemorării lui Ligeti mi-a venit de mai mult timp, în acest an se împlinesc 10 ani de la moartea sa. Întâmplarea face că tocmai astăzi este şi ziua lui de naştere, deci e o coincidenţă de evenimente, triste şi de bucurie. Este considerat cel mai mare compozitor al secolului XX, e născut la noi, în Transilvania, era firesc să ne amintim de un astfel de eveniment. Evenimentul, pe lângă partea aceasta de ceremonie şi de comemorare cu fast, are şi o parte artistică, pentru că s-au îmbinat nişte momente muzicale – un recital al lui Artur Kaganovskiy şi Cvartetul Arcadia – cu o conferinţă internaţională de muzicologie unde au venit specialişti renumiţi la nivel mondial pe tema muzicii ligetiene, cu un masterclass ţinut la Cluj-Napoca chiar de către un discipol al lui Gyorgy Ligeti. A fost o sărbătoare complexă, care a pus în valoare toate faţetele acestui mare muzician transilvănean’, a declarat pentru AGERPRES prof. Bianca Ţiplea Temeş.

La evenimentul de la Târnăveni au mai fost prezenţi profesorul Manfred Stahnke din Hamburg, discipol al lui György Ligeti, Mike Searby de la Kingston University London, Marton Kerekfy – din partea Academiei de Ştiinţe a Ungariei, specialist în muzica lui Ligeti şi Kurtag, Julia Heimerdinger – universitatea de Muzică din Viena, Heidy Zimerman, responsabilă cu colecţia de manuscrise a lui Ligeti la Fundaţia ‘Paul Sacher’ din Basel, Wolfgang Marx – Universitatea din Dublin, Louise Duchesneau (Hamburg) şi alţii.

‘S-a adunat crema muzicii lui Ligeti la Târnăveni şi la Cluj în acest zile. Şi partea română a fost bine reprezentată prin Cornel Ţăranu, Adrian Pop, Pavel Puşcaş, Tatiana Oltean, Amalia Szűcs Blănaru (…) Intenţia este să rămână un eveniment cu caracter permanent, dacă nu anual, cel puţin odată la doi ani, un eveniment care să-i marcheze trecerea sa prin Transilvania, pentru că a început să studieze muzica la Cluj, îl considerăm al nostru, deci aceste acţiuni vor continua cu siguranţă şi vor avea întotdeauna un caracter internaţional’, a precizat Bianca Ţiplea Temeş.

Compozitorul Manfred Stahnke, discipolul lui György Ligeti, a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că mentorul său era un om extrem de inteligent, care avea o minte ageră şi avea o abordare extrem de personală a ceea ce ar trebui să fie piesa la care studenţii săi lucrau.

‘Avea un talent deosebit în a comunica cu oamenii, de a le arăta rezultatul final la care dorea să se ajungă, dar şi la rezultatele la care îşi dorea ca şi studenţii lui să ajungă. Mintea sa procesa constant toate posibilităţile şi imposibilităţile, ceea ce îl făcea un profesor bun, dar şi exigent, care nu se ferea să ne spună ‘nu este OK să faci aşa, deja foarte mulţi înaintea ta au procedat exact la fel’. Eram întotdeauna foarte atenţi când compuneam, să nu greşim (…) Prima amintire cu el o am de la examenul de admitere, când am purtat cu Ligeti o discuţie despre Richard Wagner şi modul clasic de a compune muzică. Întotdeauna îşi dorea să păstreze o punte de legătură cu acest clasicism, el neconsiderând avangardismul doar a face ceva ce nu s-a mai făcut până atunci, ci practic de a infuza vechiul, clasicul, într-o formă modernă’, a declarat Manfred Stahnke.

Manifestările de la Târnăveni în memoria lui György Ligeti se încheie sâmbătă seară cu un concert susţinut în Sinagoga de lângă casa compozitorului de către Arcadia String Quartet şi Artur Kaganovskiy.

György Ligeti s-a născut în data de 28 mai 1923 la Târnăveni şi a murit la vârsta de 83 de ani, în 12 iunie 2006, la Viena, fiind recunoscut în rândul publicului larg pentru muzica dintr-o serie de filme de mare succes cum sunt ‘2001: A Space Odyssey’, ‘Shutter Island’, ‘The Heat’ sau ‘Charlie and the Chocolate Factory’.

În rândul profesioniştilor, Ligeti este recunoscut pentru numeroase compoziţii monumentale, cum sunt ‘Apariţii’, ‘Atmosfere’, ‘Lux Aeterna’, ‘Volumina’, ‘Requiem’, ‘Lontano’, ‘Ramification’, ‘String Quartet no.2’, ‘Le Grand Macabre’ şi altele, fiind câştigătorul a 26 prestigioase premii internaţionale.

După plecarea sa din Târnăveni, Ligeti a studiat la Cluj-Napoca, şi-a desăvârşit studiile la Budapesta, a fost trimis la muncă forţată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a pierdut fratele şi tatăl în lagărele de concentrare, iar în timpul Revoluţiei Ungare din 1956 a fost nevoit să fugă la Viena, unde decedat în 2006.

AGERPRES