VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ! COPII SINGURI ACASĂ
În vacanţă, pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, copiii rămân singuri acasă, lucru care poate reprezenta o etapă în maturizarea lor, ce necesită o mică pregătire, fără însă a-i speria.
Astfel, când sunt acasă singuri, cei mici trebuie să respecte câteva reguli:
- Să încuie uşa imediat ce intră în casă şi nu deschidă nimănui;
- Să nu deschidă prin interfon uşa blocului nimănui (ar fi bine să nu răspundă la interfon când sunt singuri)
- Dacă locuiesc la parter, atunci când pleacă la joacă să închidă ferestrele!
- Să nu discute cu persoane necunoscute (indiferent cine pretind că sunt) despre programul părinţilor, unde sunt, când se întorc;
Se pot folosi exemple din poveşti pentru a-i face să înţeleagă pe cei mici că unii oameni pot încerca să-i păcălească, prefăcându-se că sunt altcineva! (ex: povestea „Capra cu trei iezi)!
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă propune pentru această săptămână, pe scurt, câte un subiect în fiecare zi, ce vizează în special siguranţa copiilor. Vă invităm să alocaţi 10 minute pentru a vă asigura că cei mici – şi nu doar ei – cunosc regulile elementare pentru siguranţa lor!
UTILIZAREA INTERNETULUI DE CĂTRE COPII trebuie să fie limitată şi efectuată sub supravegherea părinţilor, pentru a nu se expune riscurilor reale din lumea virtuală!
Gândiţi-vă câte pot vedea, deseori din întâmplare, şi cât de mult îi poate afecta…gândiţi-vă şi explicaţi-le cât de uşor pot conversa cu oameni rău intenţionaţi care pretind că sunt altcineva…şi multe, multe altele. Informaţi-vă şi protejaţi-vă copiii!
Dragi copii, şi în lumea virtuală, ca şi în cea reală, sunt oameni buni şi oameni cu intenţii rele, ascunse. Online e mai uşor pentru ei să se prefacă, pentru că pot spune că sunt altcineva, pot alege o fotografie de profil a unui copil şi pot spune despre ei orice, pentru că nu vedem persoanele cu care conversăm! De aceea, e şi mai important să fiţi atenţi!
Pentru a evita neplăcerile şi a vă proteja, nu postaţi date personale: adresa, nr. telefon, informaţii despre voi sau familie! Atenţie la fotografii: cine le vede? Cine le poate salva/modifica?
Nu uitaţi: în spatele unui profil prietenos, pot fi persoane periculoase! Nu acceptaţi cereri de la necunoscuţi!
Nu acceptaţi să vă întâlniţi cu persoane pe care le-aţi cunoscut pe internet, nu ştii niciodată sigur cine sunt! Dacă totuşi vreţi să faceţi asta, întrebaţi părinţii, mergeţi însoţiţi!