VACANŢĂ ÎN SIGURANŢĂ! COPII SINGURI ACASĂ

În vacanţă, pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, copiii rămân singuri acasă, lucru care poate reprezenta o etapă în maturizarea lor, ce necesită o mică pregătire, fără însă a-i speria.

Astfel, când sunt acasă singuri, cei mici trebuie să respecte câteva reguli:

  • Să încuie uşa imediat ce intră în casă şi nu deschidă nimănui;
  • Să nu deschidă prin interfon uşa blocului nimănui (ar fi bine să nu răspundă la interfon când sunt singuri)
  • Dacă locuiesc la parter, atunci când pleacă la joacă să închidă ferestrele!
  • Să nu discute cu persoane necunoscute (indiferent cine pretind că sunt) despre programul părinţilor, unde sunt, când se întorc;

Se pot folosi exemple din poveşti pentru a-i face să înţeleagă pe cei mici că unii oameni pot încerca să-i păcălească, prefăcându-se că sunt altcineva! (ex: povestea „Capra cu trei iezi)!

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vă propune pentru această săptămână, pe scurt, câte un subiect în fiecare zi, ce vizează în special siguranţa copiilor. Vă invităm să alocaţi 10 minute pentru a vă asigura că cei mici – şi nu doar ei – cunosc regulile elementare pentru siguranţa lor!

UTILIZAREA INTERNETULUI DE CĂTRE COPII trebuie să fie limitată şi efectuată sub supravegherea părinţilor, pentru a nu se expune riscurilor reale din lumea virtuală!

Gândiţi-vă câte pot vedea, deseori din întâmplare, şi cât de mult îi poate afecta…gândiţi-vă şi explicaţi-le cât de uşor pot conversa cu oameni rău intenţionaţi care pretind că sunt altcineva…şi multe, multe altele. Informaţi-vă şi protejaţi-vă copiii!

Dragi copii, şi în lumea virtuală, ca şi în cea reală, sunt oameni buni şi oameni cu intenţii rele, ascunse. Online e mai uşor pentru ei să se prefacă, pentru că pot spune că sunt altcineva, pot alege o fotografie de profil a unui copil şi pot spune despre ei orice, pentru că nu vedem persoanele cu care conversăm! De aceea, e şi mai important să fiţi atenţi!

Pentru a evita neplăcerile şi a vă proteja, nu postaţi date personale: adresa, nr. telefon, informaţii despre voi sau familie! Atenţie la fotografii: cine le vede? Cine le poate salva/modifica?

Nu uitaţi: în spatele unui profil prietenos, pot fi persoane periculoase! Nu acceptaţi cereri de la necunoscuţi!

Nu acceptaţi să vă întâlniţi cu persoane pe care le-aţi cunoscut pe internet, nu ştii niciodată sigur cine sunt! Dacă totuşi vreţi să faceţi asta, întrebaţi părinţii, mergeţi însoţiţi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.