Valea Târnavelor afectată de pagubele produse de animalele sălbatice

ursssssssss

Potrivit estimările APM Mureș pe raza județului ar exista în jur de 550 de urși și că cele mai multe pagube sunt semnalate din zone precum Valea Târnavelor, Valea Nirajului, Valea Mureșului Superior și Valea Gurghiului.

Agenția pentru Protecția Mediului Mureș a primit în acest an 73 de sesizări referitoare la pagube produse de animalele sălbatice, dintre care mai bine de 30 se referă strict la urşi, a declarat joi, pentru AGERPRES, șeful APM Mureş, Dănuţ Ştefănescu.

„În ședința Colegiului Prefectural, domnul prefect a cerut să se ia măsuri pentru reducerea numărului de urși, dar o decizie în acest sens trebuie să fie luată de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Ministerul are în dezbatere un proiect de Ordin pentru aprobarea derogărilor pentru speciile urs, lup şi pisică sălbatică, care prevede ca la nivel de țară să fie împuşcați 492 de urși, 647 de lupi și 474 de pisici sălbatice. Pentru județul Mureș acel proiect prevede derogări pentru fondurile de vânătoare pentru 46 de urși, 10 lupi și 33 pisici sălbatice”, a spus Dănuț Ștefănescu.

În urmă cu o zi, prefectul județului Mureş, Lucian Goga, afirma în ședința Colegiului Prefectural că numărul urșilor din județ este foarte mare şi că, deși nu este adeptul violenţei împotriva animalelor, ar trebui luate măsuri pentru limitarea acestui număr, pentru ca bunurile populației să nu mai fie puse în pericol.
Prefectul a dat un exemplu din comuna Saschiz de unde i s-a semnalat recent că 11 urși au distrus un lan de floarea soarelui.
AGERPRES