Vasile Astărăstoae explică numărul mare de infecții cu COVID-19 din ultimul timp: “Este sabotat adevărul”

După o perioadă în care specialiștii în epidemiologie spuneau că România este pe o traiectorie descendentă privind numărul de cazuri COVID-19, cu o medie de aproximativ 100 de infecții pe zi, în ultima săptămână s-au înregistrat creșteri importante ce au dus la o medie de 300 de infecții pe zi. 

Profesorul doctor Vasile Astărăstoae,fost președinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași consideră că această creștere a numărului de cazuri este cauzată de regulile de relaxare impuse de autorități, dar și de faptul că testarea se face în locuri vulnerabile, de unde poate rezulta un număr mai mare de infectați.

“Sunt două motive pentru creștere. Ținând lumea cu măsuri absurde în casă, când a apărut relaxarea lumea s-a dezlănțuit. Gândiți-vă la modificările psihologice, stai atâtea luni, nu ți s-a permis să ieși în parc, ai o presiune.

Această modificare psihologică se manifestă. Este ca o oală cu presiune căreia îi dai drumul la supapă. Nu trebuie să ne îngrijoreze această creștere. Pe de altă parte, numărul mai mare de infectați, atenție, nu a bolnavilor, este cauzată și de modul selectiv în care se face testarea.

Testarea în acest moment se face în zonele vulnerabile, cum sunt spitale, cămine de bătrâni, cămine de copii și este și normal că acolo există o vulnerabilitate. Nu este o testare care să reflecte incidența în populația generală, ci în zonele de concentrare, în zonele vulnerabile”, a spus doctorul pentru publicația Fanatik.

“Aici se face o confuzie. Se anunță că avem atâtea cazuri. Nu, avem atâția infectați din care atâtea cazuri de boală”

Vasile Astărăstoae atrage atenția că se face o confuzie între bolnavi și infectați. Doctorul spun că această confuzie face să pară situația mai gravă decât este, pentru că o mare parte dintre infectați nu sunt neapărat bolnavi.

Citeste articolul complet pe Fanatik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.