RecentStiri locale

Victimă a sistemului. Bărbatul cu arsuri transportat la Iaşi nu fost primit în noua secţie de arşi

200 de persoane. Jurnaliști, politicieni, asistente medicale, doctori au mers prin toate sălile de operații și saloanele de la Clinica „Marele Ars „din cadrul Spitalului „Sfîntul Spiridon. Fără nici un fel de protecție.  A fost momentul inaugurării.

S-a întîmplat săptămîna trecută. După opt ani de așteptare. La eveniment a participat și Sorina Pintea la acel moment încă ministru al sănătății.

Sorina Pintea spunea atunci că Marele Ars este pregătit să primească pacienți. Și primul pacient, cu arsuri mici a venit în această săptămînă. Un bătrân din Târnăveni, care fusese trimis cu avionul SMURD la Iași, a ajuns tot în vechea secție de chirurgie plastică. Bărbatul de 80 de ani suferise arsuri la căile respiratorii în urma unui incendiu produs în apartamentul lui din cartierul Frumoasa din Târnăveni. Cauza probabilă a fost efectul termic de la un aparat de încălzit ( reșou), cu improvizații , neprotejat termic fața de materiale combustibile, informează ISU Mureș.

Intrebat de ce nu a fost internat la noua clinică,  directorul spitalului ieșean, Ioan Bîrliba a ridicat din umeri. Și apoi a spus că :

„ La momentul la care a fost deschiderea oficială. Obligația din punct de vedere epidemiologic era, după ce au intrat acolo aproape 200 de oameni, să vedem dacă se îndeplinesc toate condițiile sanitare. Am purces la o acțiune totală de dezinfecție a suprafețelor, inclusiv terminalul. Concomitent, am luat probe și din apă și aer. Probele erau pozitive. Acolo era o încărcătură bacteriană care trebuia îndepărtată. S-au prelevat probe din apă și din aer. S-a făcut dezinfecție totală care a durat trei zile. Probele durează, la analiză, între cinci și șapte zile

„ Ioan Bărliba continuă: „ La aer, primele probe au ieșit negative. Erau bune. Au ieșit pozitive la apă. Am luat următoarea decizie. Nu pot introduce acolo marele ars. Să nu uităm că secția este pentru pacientul care are arsuri pe mai mult de 25% din suprafața corpului. Nu am avut. Am avut cu 5% și așa mai departe. I-am dus în secția veche și trăiesc. Am zis decât să nenorocim mai tare un om internîndu-l acolo mai bine mai luăm odată probe. Asta am făcut „

Supărat pe jurnaliști, directorul  „Sfîntul Spiridon„  atrage atenția:

„ luni sau marți secția o să fie deschisă. A nu se înțelege că deschiderea unei clinici este ca deschiderea unui cinematograf sau a operei cînd așteptăm să cînte cineva „ Săptămîna viitoare vom afla dacă „Marele Ars” de la Iași este sau nu functional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *