(Video si foto) Urmările dezastrului de pe Valea Târnavelor

O noapte întreagă pompierii și localnicii au muncit pentru a-și scoate apa din case, din pivnițe și din curțile inundate.

A doua zi dis de dimineață au primăria a început să curețe drumurile pline de aluviuni și pietre aduse de viitură.

Utilajele au fost scoase în stradă pentru a curășa de noroi drumurile și pentru decolmatarea podețelor.

Sute de locuințe inundate, case distruse complet, kilometri întregi de drumuri naționale și județene măcinate de apă, zeci de sinistrați, animale domestice ucise, foarte multe mașini avariate, instituții publice și societăți comerciale sub apă reprezintă doar câteva elemente ale unui bilanț parțial realizat de autorități.

Codul roșu de inundații, emis de autorități marți seara pentru o zonă foarte extinsă a județului Alba, de la Ocna Mureș și Blaj, până la Teiuș, a fost confirmat rapid de realitatea din teren.

Pe toată Valea Târnavelor a plouat cu găleata, cantitatea de apă ajungând până la 80 de litri pe metrul pătrat într-un timp foarte scurt.

Apele au început să se scurgă de pe versanți și au umplut albiile văilor care traversează satele respective. Podurile au fost depășite de nivelul apelor, care au inundat tot ce au găsit în cale.

Au ajuns și în casele oamenilor, în unele locuri depășind un metru.

Cea mai grea situație a fost înregistrată în cursul serii la Sânmiclăuș. Viitura a măturat satul și l-a împărțit în două.

Miercuri dimineață, primarul Florin Mărginean a organizat mai multe echipe pentru decolmatarea drumului cu ajutorul unei cisterne cu apă care a spălat aluviunile și pentru scoaterea apei din gospodării cu ajutorul unor pompe.

De altfel, reprezentanții ISU și cei ai administrației locale au rămas toată noaptea în zonă, alături de oameni.

Treptat, apele s-au retras și oamenii au început să își curețe gospodăriile și să își contabilizeze pagubele.

Urmele dezastrului de noaptea trecută erau însă destul de vizibile.

Casele cele mai vechi au fost și cele mai afectate. De asemenea, apa a intrat și în Biserica Penticostală, unde a distrus sistemul de sonorizare, scaunele și sala de rugăciuni.

Magazinul din sat a fost de asemenea inundat, iar marfa distrusă.

Oamenii spun că au trecut prin clipe de groază. Mulți dintre ei au pierdut tot. Bunurile electronice nu au mai putut fi recuperate.

O parte dintre animalele de curte au fost luate de apă, iar o parte au fost adăpostite în casă, în condițiile în care anexele gospodărești au ajuns sup apă.

Imagini din Biia, Sîncel și Șona

Reporteri: Raul Baciu, Cristian Panu – Alba 24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.