RecentStirea zileiStiri locale

(Video) Ursul suprins în copac la Gănești

Localnicii din Gănești au surprins joi seară un urs cățărat într-un copac. Din fericire nu s-au petrecut incidente neplăcute dar problema urșilor este una tot mai gravă și la noi în zonă deoarece aceste animale s-au înmulțit iar autoritățile pentru a rezolva problema, trebuie mai întâi să…convoace o comisie.

 Urșii pot fi periculoși dacă oamenii încalcă anumite reguli de comportament, în special când se află în zone mai izolate. Vă prezentăm câteva recomandări ale specialiștilor, care trebuie respectate cu sfințenie.

1. Mersul pe munte sau prin pădure trebuie făcut în grupuri de minimum 5 persoane.

2. În cazul în care, din varii motive, o persoană rămâne singură și se întâlnește cu ursul, păstrarea calmului este cea mai importantă.

3. Un mic zgomot preventiv înaintea contactului vizual cu animalul poate să fie suficient pentru a-l îndepărta. Foarte important de reținut este că în momentul contactului vizual cu ursul, zgomotul nu mai poate fi considerat o armă pentru om, ci o amenințare la adresa animalului care, nu are cum decât să agraveze situația.

4. Retragerea trebuie să fie făcută în liniște, în direcția opusă de locul în care se află ursul, fără mișcări bruște. După ce ursul dispare din peisaj, drumul continuă în grup compact, cu zgomot moderat, fără pauză și cu maximă atenție.

5. Urșii sunt atrași de stâne sau de locuri împădurite. Cele mai bune rezolvări, în zonele de risc, sunt călătoritul într-un grup compact cu zgomot prevenitiv înaintea contactului vizual.

6. Ursul nu trebuie să fie niciodată provocat de către oameni. De cele mai multe ori, evitarea contactului vizual este suficientă pentru ca animalul să nu se simtă amenințat.

7. Dacă dă semne de agresivitate, petardele și fumigenele roșii sunt cele mai bune arme pe care le poate folosi un om pentru a speria ursul.

8. Fuga este cea mai proastă decizie, inclusiv mitul cu „alergatul la vale”.

9. Urcatul într-un copac este a doua cea mai proastă decizie, deoarece ursul se pricepe mult mai bine decât orice om să se cațere. În plus, dacă depune tot acest efort înseamnă că este cu adevărat nervos.

10. Îndepărtarea de urs se face cu fața către el, nu cu spatele. În cazul grupurilor, mișcările trebuie să fie aceleași pentru a lăsa impresia animalului că vede un singur corp. Mișcările haotice îl pot face să atace, la fel ca zgomotul.

11. Dacă se mișcă dintr-o parte în alta, de pe o labă pe altă, rapid, se ridică în două picioare sau țipă agresiv este aproape sigur că în trei-patru minute maximum va ataca. În acest timp, pot fi pregătite petarde, torțe, fluiere cu sunet foarte intens, sprayuri cu piper sau alte arme.