VIDEOCHAT, O SEMI PROSTITUŢIE LEGALĂ, TOT MAI PRACTICATĂ ŞI LA TÂRNĂVENI

Videochat-ul este o formă de comunicare, plătită sau gratuită, între două persoane, de regulă prin intermediul unui webcam sau a unei camere video, conectate la un computer. În ce privește varianta platită a videochat-ului, acțiunea se desfașoară între client și un model de videochat (denumit si operator de videochat, hostess online, model online).

Nu putem oferi exemple locale din motive lesne de înţeles, dar aceasta nu înseamnă că fenomenul nu există deja. Cei care vor să descopere pe site-urile de videochat fete din localitate, trebuie să se afle în afara ţării deoarece ca principiu, firmele blochează accesul celor din ţară. Desigur însă, că mai există şi excepţii.

În România, videochat-ul a început să ia amploare în perioada 1999-2000, dar până la trecerea în legalitate, era o practică obscură și neorganizată. Începând cu anul 2010, pe teritoriul României, există firme specializate care recrutează și efectuează training pentru persoanele ce sunt interesate de o carieră în acest domeniu, oferind suport fizic și organizatoric angajaților. Astfel, modelele, cu ajutorul firmei angajatoare, colaborează cu site-uri de profil.

Pentru acest tip de activitate, câștigurile unui model pot varia între 300 şi 4000 de euro lunar, în funcție de numărul de ore de activitate, modelul luând un comision din fiecare apel. Acest comision se calculează în funcție de durata apelului și alte criterii ce diferă de la firmă la firmă.

Deşi un subiect “tabu”, video chat-ul nu este străin nici Târnăveniului. Pare soluţia ideală pentru câştigarea unor sume de bani bunicele, dintr-o activitate care, la prima vedere, nu pare riscantă. Anunţurile firmelor ce recrutează fete pentru astfel de job-uri nu vorbesc despre impactul asupra vieţii sociale sau despre cum o astfel de slujbă îţi poate afecta viaţa.

Există riscuri ce ar putea întrece orice dorință de a face bani ‘peste noapte’: fizice și vorbim aici despre viol sau hărțuire sexuală, psihologice și sociale, mai exact denigrarea de către societate, imposibilitatea de a menține o relație cu o persoană de sex opus sau întemeierea unei familii, accentuarea unor probleme emoționale.

Psihologii spun că femeile aleg să facă videochat din mai multe motive. Bani, haine de firmă, cosmetice, o mașină, cu alte cuvinte, posibilități fianciare, dar de asemenea pot încerca să își ascundă complexele legate de aspectul fizic. Să își exploateze sexualitatea și să o folosească ca o armă împotriva bărbaților care devin acum ”supuși”, fiindcă plătesc pentru fiecare minut petrecut în compania lor.

Persoanele care aleg să practice această “meserie”, ce poate fi considerată un fel de prostituție soft, pentru clienți cu bani din afara țării, trebuie să fie conștiente de riscurile la care se supun. Videochat-ul nu este un simplu job, este un stigmat, pe care îl oferim inconștient oricărei femei care alege să se dezbrace și să vândă sex, indiferent că există sau nu un ecran de computer între ea și client.