RecentStiri locale

Viktor Orban, felicitare pentru Bölöni. La Budapesta se pregătește un documentar

Ladislau (Laszlo) Boloni, unul dintre cei mai mari jucători și antrenori din istoria fotbalului românesc, primul fotbalist român cu 100 de selecții sub tricolor, a împlinit 70 de ani. Ziua a fost tratată cu nepăsare de liderii sportului românesc, în timp ce premierul Ungariei i-a transmis un mesaj public de felicitare, iar la Budapesta e în pregătire un film documentar despre cariera excepțională a lui Boloni.

Ovidiu Ioanițoaia, directorul Gazetei Sporturilor, arată că în România nici șeful Federației de Fotbal, Răzvan Burleanu, nici ministrul Sportului Eduard Novak nu i-au adresat lui Ladislau Boloni nici o felicitare.

”Nu mă gândesc, deși poate s-ar cuveni, la președintele Iohannis sau la prim-ministrul Ciucă, probabil foarte ocupați și, în general, străini de fotbal. Nici măcar la Burleanu, șeful FRF ieșind din discuție după ce și-a permis recent, nu mai insist, să-l pună pe Boloni într-o situație umilitoare. Mă așteptam însă, oare numai eu?, ca măcar ministrul sportului, Novak, și el de etnie maghiară, să nu uite de ziua lui Loți. Să-l felicite, fie și formal, pe unul care a făcut și face cinste României pretutindeni, cel ce l-a descoperit și lansat pe Cristiano Ronaldo. Am așteptat degeaba”, a scris Ovidiu Ioanițoaia.

Și asta în condițiile în care Boloni are 102 selecții pentru naționala României, fiind căpitan de 23 de ori. El este autorul unui gol emblematic în meciul câștigat în 1983 cu 1-0 contra Italiei, campioana mondială la acel moment. Mai mult, Boloni a câștigat alături de Steaua Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei în 1986.

Boloni a antrenat și selecționata de fotbal a României în perioada 2000 – 2001, precum și echipe de tradiție precum Sporting Lisabona (unde l-a promovat pe Cristiano Ronaldo) sau Standard Liege.

În schimb, premierul Ungariei, Viktor Orban, l-a felicitat printr-o scrisoare pe László Bölöni, legendarul fotbalist şi antrenor născut la Târgu Mureş, cu prilejul împlinirii a 70 de ani.

„Stimate maestru! Dacă există vreo carte despre fotbal care ar putea candida la cele mai aşteptate opere din ultimii ani, atunci aceea a dumneavoastră face parte cu siguranţă din această categorie. Permiteţi-mi ca, alăturându-mă rudelor, prietenilor şi susţinătorilor dvs care vă felicită de ziua dvs de naştere să vă felicit şi să vă doresc multă sănătate şi multe succese în activitatea de antrenor. La mulţi ani!”, a scris premierul Ungariei, citat de Rador.