Vitrinele asistate, brutăriile proprii, puiul la rotisor şi taxele de raft aduc sute de milioane pentru Kaufland

Lanţul german de hipermarketuri Kaufland este liderul comerţului local după cifra de afaceri din 2019, cele mai recente date. Magazinul din Târnăveni se estimează a fi finalizat în primăvara acestui an.

Retailerul Kaufland a obţinut în primele şase luni din 2020 vânzări din producţia proprie în valoare de peste 388 mil. lei, cu 16% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2019. Dacă ritmul de creştere s-a menţinut, atunci vitrinele asistate, brutăriile proprii, puiul la rotisor, dar şi taxele de raft au contribuit cu 850 mil. lei la businessul Kaufland în tot anul 2020, conform calculelor ZF pe baza datelor din bilanţul companiei.

Importanţa acestui business în totalul afacerilor din comerţ variază foarte tare de la o companie la alta, cele mai importante valori fiind obţinute de lanţurile de hipermarketuri. Această situaţie poate fi explicată prin faptul că unele magazinele mici nu au vitrine asistate sau zonă de rotisor.

Diferenţa poate fi observată cu uşurinţă între reţelele surori Lidl şi Kaufland, ambele parte a grupului german Schwarz. Astfel, dacă cele două companii (operate complet independent în România) au cifre de afaceri foarte apropiate în primul semestru, de circa 6 mld. lei fiecare, producţia vândută este de 388 mil. lei în cazul Kaufland şi de doar 16 mil. lei în cazul Lidl. Acesta din urmă este un retailer activ pe segmentul de discount. Magazinele Lidl nu au vitrine asistate, dar au brutării. Ele nu au nici servicii de gen rotisor, pe când hipermarketurile au, cum este cazul Kaufland.

Cifra de afaceri a retailerilor este formată din veniturile obţinute prin vânzarea mărfii şi din producţia proprie, acestea fiind denumirile oficiale din bilanţul contabil. Aceasta din urmă – producţia proprie – reprezintă veniturile realizate de lanţurile de magazine din măcelării, brutării, vitrinele cu servire asistată şi rotiseriile din faţa magazinelor, alături de taxele de raft, potrivit unor informaţii deţinute de ZF din piaţă.

ZF

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.