Zeci de mii de moștenitori își pot face gratuit succesiunea anul acesta

Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) are la dispoziție pentru acest an un buget de 57,6 milioane de lei destinat decontării dezbaterilor succesorale pentru moștenitorii care au trecut prin procesul de cadastrare. Bugetul a rămas identic cu cel de anul trecut, chiar dacă procesul este unul greoi, iar în ultimii 4 ani au fost eliberate cu totul abia 2.096 de certificate de moștenitor. Banii alocați anul acesta sunt suficienți pentru 230.400 de succesiuni, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Plata  onorariilor pentru eliberarea certificatelor de moștenitor, a certificatelor de moștenitor suplimentar, a certificatelor de legatar și a certificatelor de vacanță succesorală este făcută de ANCPI în baza unui protocol de colaborare semnat în 2016 cu Uniunea Națională a Notarilor Publici din România prin care s-a stabilit decontarea unei sume fixe de 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni, indiferent de numărul de imobile care alcătuiesc masa succesorală a defunctului. Această sumă este achitată de către ANCPI prin oficiile teritoriale, iar moștenitorii nu sunt obligați să achite niciun alt onorariu. Protocolul va fi în vigoare până în 2025.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/exclusiv-zeci-de-mii-de-mostenitori-isi-pot-face-gratuit-succesiunea-anul-acesta-pana-acum-au-fost-eliberate-abia-2-000-de-documente-19970095

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.