RecentStiri locale

Ziua de 1 Decembrie, marcată la Şcoala Gimnazială Nr.3 Târnăveni.

Elevii claselor gimnaziale au sărbătorit acest important moment al istoriei naţionale printr-un program de cântece şi poezii.

În data de 1 Decembrie 1918, Adunarea Națională a Românilor, convocată la Alba Iulia, decreta unirea Transilvaniei cu România. Pe lângă Transilvania în sine, sunt alipite regatului român și Banatul, Crișana și Maramureș. Astfel, se creează un singur stat. În acel moment, Vasile Goldiș a citit proclamația, care decreta:

“Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

Astfel, granița României era în Vest pe Tisa, incluzând o bucată importantă din Ungaria de azi și din Serbia de azi (Banatul sârbesc). Pierderea masivă de teritorii a determinat Ungaria să declare război României și Cehoslovaciei în 1919, acesta terminându-se după ce armata Română a cucerit Budapesta în data de 4 august 1919.

Până la unirea Transilvaniei cu România, Basarabia decretase la rândul ei unirea în data de 27 martie 1918. De asemenea, Bucovina proclamase unirea cu patria-mamă cu doar câteva zile mai devreme, în data de 28 noiembrie. Aceasta includea și două județe care acum fac parte din Ucraina.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

La multi ani, Romania!

Felicitari tuturor elevilor participanti!

prof. coord.Puia Ecaterina

prof.Paula Hârșan

prof.Sopterean Ioan

prof.Dorian Cucer

cadrele didactice ale Scolii Gimnaziale Nr.3